Primele semne de cancer pulmonar sunt tusea și oboseala, dar sunt și alte indicii pe care corpul ți le dă și pe care s-ar putea să le treci cu vederea. Atenție și la rezultatele analizelor de sânge – nivelul prea crescut de calciu (hipercalcemia), chiar dacă este adesea pus pe baza altor probleme de sănătate, poate fi unul dintre primele semne de cancer pulmonar.
Există însă și cazuri când cancerul pulmonar nu dă semne în stadii incipiente. Motiv pentru care, dacă ești sau ai fost fumător, neapărat trebuie să-ți verifici periodic starea de sănătate, analizele de sânge având o importanță deosebită. Cele mai relevante sunt proteina C reactivă, glicemia, hemoglobina și nivelul calciului seric.
Chiar dacă majoritatea simptomelor pe care le vom enumera mai jos pot fi cauzate de alte probleme, este important să nu le ignori. Cu cât cancerul de plămâni este descoperit mai devreme, cu atât opțiunile de tratament sunt mai diverse și mai eficiente.
Iată care sunt primele simptome de cancer pulmonar:
Alte semne ale cancerului de plămâni pot fi umflăturile în zona gâtului (inflamarea ganglionilor limfatici), dificultățile sau durerea la înghițire, durerile de oase, îngălbenirea pielii și a ochilor (icter), vederea în ceață, micșorarea unei pupile (mioză), căderea pleoapei (ptoză palpebrală) sau transpirația facială redusă.
Cancerul pulmonar rămâne una dintre cele mai răspândite și letale forme de cancer în întreaga lume, afectând milioane de vieți atât ale pacienților, cât și ale familiilor acestora.
Potrivit medicului Beatrice Mahler, în primele 6 luni ale anului 2023 au fost diagnosticate 694 de cazuri de cancer pulmonar. Poate mai îngrijorător este faptul că la momentul internării, în 2023, procentul de cazuri depistate cu metastaze a fost de 61,39%, un stadiu în care șansa de a beneficia de o terapie inovativă scade foarte mult, ca urmare a statutului fragil pe care organismul persoanei afectate îl are.
Principalii factori de risc în cancerul pulmonar sunt:
Fumătorii asimptomatici și foștii fumători care au vârsta cuprinsă între 50 și 80 de ani, au fumat 20 de ani sau mai mult și fie continuă să fumeze, fie s-au lăsat în ultimii 15 ani trebuie să beneficieze de un examen CT cu doze mici.
Pentru a reduce incidența cancerului pulmonar, condiția esențială este abandonarea fumatului. Dincolo de dependența de nicotină, una din cele mai mari provocări pentru fumător este să-și corecteze dependența de gest, iar acest lucru se poate face numai prin educației comportamentală.
Etapele obligatorii pentru un fumător care dorește să se lase de fumat sunt:
Cancerul pulmonar rămâne una dintre cele mai răspândite și letale forme de cancer în întreaga lume, afectând milioane de vieți atât ale pacienților, cât și ale familiilor acestora.
Surse: medicalnewstoday.com, cancerresearchuk.org