Primele semne de CANCER pulmonar. Unul se vede la analizele de sânge uzuale

  • Publicat:

Primele semne de cancer pulmonar sunt tusea și oboseala, dar sunt și alte indicii pe care corpul ți le dă și pe care s-ar putea să le treci cu vederea. Atenție și la rezultatele analizelor de sânge – nivelul prea crescut de calciu (hipercalcemia), chiar dacă este adesea pus pe baza altor probleme de sănătate, poate fi unul dintre primele semne de cancer pulmonar.

Există însă și cazuri când cancerul pulmonar nu dă semne în stadii incipiente. Motiv pentru care, dacă ești sau ai fost fumător, neapărat trebuie să-ți verifici periodic starea de sănătate, analizele de sânge având o importanță deosebită. Cele mai relevante sunt proteina C reactivă, glicemia, hemoglobina și nivelul calciului seric.

Primele semne de cancer pulmonar

Chiar dacă majoritatea simptomelor pe care le vom enumera mai jos pot fi cauzate de alte probleme, este important să nu le ignori. Cu cât cancerul de plămâni este descoperit mai devreme, cu atât opțiunile de tratament sunt mai diverse și mai eficiente. 

Iată care sunt primele simptome de cancer pulmonar:

  1. tuse persistentă care durează peste 3 săptămâni sau se înrăutățește (multă flegmă sau apariția sângelui în spută)
  2. dureri de spate neobișnuite (pacientul acuză „o durere de rinichi”, pe o parte a trunchiului, sau descrie durerea ca pe „o lovitură puternică în rinichi”), în piept sau în umăr care se agravează când tușești, strănuți, râzi sau respiri profund
  3. lipsa poftei de mâncare și scăderea bruscă și inexplicabilă în greutate – studiile arată că aproape 35% dintre bolnavii de cancer de plămâni au acest simptom înainte să primească diagnosticul și mulți dintre aceștia nu răspund bine la tratament, având rate de supraviețuire mai mici
  4. senzație persistentă de oboseală, slăbiciune – acest simptom poate surveni pe fondul anemiei, frecvent întâlnită în cancerul pulmonar
  5. răgușeală – este un simptom cauzat frecvent de presiunea exercitată de tumoră pe nervul laringeal, care determină „paralizia” corzilor vocale
  6. wheezing (respirație șuierătoare)
  7. senzația de lipsă de aer, de respirație scurtă, chiar dacă nu faci efort fizic intens
  8. infecții frecvente la plămâni (bronșită, pneumonie etc.)
  9. degete de toboșar – acest simptom apare în aproape 40% din cazurile de cancer la plămâni și constă în umflarea degetelor în zona cuticulelor și curbarea unghiilor, fenomen numit hipocratism digital, unghii/degete hipocratice, degete de toboșar, degete/unghii cu aspect de geam de ceasornic ori clubbing. Acest lucru se întâmplă din cauza unei acumulări de lichid în zona țesutului moale din jurul unghiilor.
  10. nivelul crescut de calciu în sânge (hipercalcemia) – alte semne ale calciului crescut sunt greața, vărsăturile, durerile de stomac, constipația, urinarea frecventă, setea excesivă, amețeala

Alte semne ale cancerului de plămâni pot fi umflăturile în zona gâtului (inflamarea ganglionilor limfatici), dificultățile sau durerea la înghițire, durerile de oase, îngălbenirea pielii și a ochilor (icter), vederea în ceață, micșorarea unei pupile (mioză), căderea pleoapei (ptoză palpebrală) sau transpirația facială redusă.

Cancerul de plămâni: factori de risc 

Cancerul pulmonar rămâne una dintre cele mai răspândite și letale forme de cancer în întreaga lume, afectând milioane de vieți atât ale pacienților, cât și ale familiilor acestora.

Potrivit medicului Beatrice Mahler, în primele 6 luni ale anului 2023 au fost diagnosticate 694 de cazuri de cancer pulmonar. Poate mai îngrijorător este faptul că la momentul internării, în 2023, procentul de cazuri depistate cu metastaze a fost de 61,39%, un stadiu în care șansa de a beneficia de o terapie inovativă scade foarte mult, ca urmare a statutului fragil pe care organismul persoanei afectate îl are.

Principalii factori de risc în cancerul pulmonar sunt:

  • Fumatul, inclusiv fumatul pasiv
  • Expunerea la radioterapie, gaz radon, azbest și alți agenți cancerigeni
  • Istoricul familial
  • Vârsta înaintată
  • Obezitatea
  • Abuzul de alcool
  • Infecții virale

Cum poți renunța la fumat

Fumătorii asimptomatici și foștii fumători care au vârsta cuprinsă între 50 și 80 de ani, au fumat 20 de ani sau mai mult și fie continuă să fumeze, fie s-au lăsat în ultimii 15 ani trebuie să beneficieze de un examen CT cu doze mici.

Pentru a reduce incidența cancerului pulmonar, condiția esențială este abandonarea fumatului. Dincolo de dependența de nicotină, una din cele mai mari provocări pentru fumător este să-și corecteze dependența de gest, iar acest lucru se poate face numai prin educației comportamentală.

Etapele obligatorii pentru un fumător care dorește să se lase de fumat sunt: 

  • Conștientizarea – înțelegerea efectelor negative ale fumatului asupra sănătății și a riscurilor asociate acestuia.
  • Stabilirea motivației – identificarea motivelor personale pentru renunțarea la fumat și stabilirea de obiective clare și realiste.
  • Identificarea provocărilor – identificarea factorilor care determină dorința de a fuma și dezvoltarea de strategii pentru a le gestiona eficient.
  • Dezvoltarea abilităților – învățarea tehnicilor de gestionare a stresului, de rezolvare a problemelor și de evitare a situațiilor care ar putea declanșa dorința de a fuma.
  • Sprijinul social – implicarea în grupuri de suport sau consiliere pentru a împărtăși experiențe și a primi sprijin de la alți oameni care trec sau au trecut prin aceeași provocare.

Cancerul pulmonar rămâne una dintre cele mai răspândite și letale forme de cancer în întreaga lume, afectând milioane de vieți atât ale pacienților, cât și ale familiilor acestora.

Surse: medicalnewstoday.com, cancerresearchuk.org

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult