Dureri vaginale, mâncărimi vaginale, usturimi vaginale. Ce semnale ne transmite vaginul?

Dureri vaginale, mâncărimi vaginale, usturimi vaginale. Experții ne recomandă să fim atenți și la ce semnale ne transmite vaginul.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Dureri vaginale, mâncărimi vaginale, usturimi vaginale. Ce semnale ne transmite vaginul?
Foto: shutterstock

Fiecare dintre noi încearcă să aibă grijă de corpul lui așa cum poate, fie cu ajutorul dietelor, fie prin sport. Experții ne recomandă să fim atenți și la ce semnale ne transmite vaginul.

Vaginul reprezintă partea internă a organismului, care cuprinde colul uterin, cordonul ombilical, trompele uterine și ovarele. Vulva, în schimb, reprezintă partea exterioară, adică labiile mari și mici și clitorisul. Există câteva semne care apar în zonele intime care încearcă să ne transmită că ceva se întâmplă în organismul nostru.

Schimbările secreției vaginale

Secrețiile vaginale apar în perioada pubertății, perioadă în care hormonii feminini încep să fie produși de ovare. Acestea pot varia în funcție de ciclul menstrual și schimbările nivelului hormonal.

În prima jumătate a ciclului menstrual, secreția vaginală poate fi subțire, lipicioasă și elastică și să devină mai groasă pe parcursul ciclului. Secreția vaginală este diferită de la o femeie la alta, în culoare, miros, textură, iar dacă se observă prezența sângelui, aceasta poate indica o infecție precum vaginoza bacteriană.

Secrețiile vaginale ajută la lupta și prevenirea infecțiilor prin îndepărtarea celulelor moarte și a bacteriilor, menținând vaginul curat.

Roșeață și mâncărime

Roșeața vaginală, mâncărimea sau senzația de arsură pot apărea în urma schimbărilor hormonale, precum reducerea estrogenului care face ca pereții vaginali să devină subțiri și uscați. Acest lucru poate apărea în timpul alăptării.

Pe lângă factori precum substanțe iritante care pot cauza roșeața, mâncărimea și senzația de arsură, se recomandă evitarea săpunurilor care pot afecta microbiomul vaginului și nivelul pH-ului.

Dureri sau sângerări

În funcție de metoda de contracepție pe care o urmezi, te poți confrunta cu sângerări între menstruații. Sângerarea între menstruații poate semnala o infecție cu transmitere sexuală (chlamydia) sau o problemă mult mai serioasă care trebuie investigată.

Uscăciunea vaginală

Uscăciunea vaginală este extrem de comună și poate apărea în anumite momente ale vieții. De la reducerea estrogenului, la apariția anxietății, prezența iritanților, sarcina, alăptarea sau pur și simplu îmbătrânirea, există multe cauze care stau în spatele acestei probleme.

Reducerea estrogenului la premenopauză și menopauză înseamnă că lubrifierea este redusă, ceea ce produce durere în timpul sexului și poți fi mai predispusă la infecții.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult