Principala responsabilitate a pielii este de a servi ca barieră protectoare între corp și mediul înconjurător. Razele ultraviolete (UV) este principalul factor de stres care poate penetra pielea și poate da naștere radicalilor liberi, modificând astfel celulele pielii și ADN-ul. În plus, atunci când petreci foarte mult timp la soare te poți confrunta cu arsuri solare și cancer de piele. Potrivit Societății Americane a Cancerului, cancerul de piele este unul dintre cele mai diagnosticate tipuri de cancer, iar arsurile severe cresc riscul de melanom. Din fericire, există alimente cu efect antioxidant care, consumat frecvent, pot proteja pielea de expunerea la soare.
Dacă vrei să menții integritatea pielii și să o protejezi de razele soarelui, mare atenție la mesele pe care le iei pe timpul zilei și, mai ales, la gustări. Corpul uman are un ceas biologi în celule, care poate fi întrerupt de mesele neregulate, arată un articol publicat în 2023 în Stem Cells. Mai mult, atunci când mănânci la oră târzie se dereglează enzimele responsabile pentru repararea pielii afectate de soare. Astfel, mâncatul la oră târzie crește riscul de arsură solară, îmbătrânire a pielii și cancerul de piele. Vestea bună este că există câteva gustări pe care le poți consuma pe timpul zilei și care îți pot proteja pielea.
Roșiile sunt de diferite soiuri, forme și dimensiuni și, mai ales, se regăsesc în orice bucătărie, indiferent de cultură. Sunt incredibil de delicioase și versatile și conțin antioxidanți care protejează pielea împotriva soarelui. Pigmentul roșu pe care îl conțin are la rândul lui antioxidanți numiți licopen, care previn înroșirea pielii și arsurile solare, arată un review publicat în 2022 în Biology.
Cartoful dulce nu are doar o culoare vibrantă, ci și un gust delicios, bogat în compuși meniți să protejeze pielea împotriva razelor UV. Sunt una dintre sursele de beta caroten, un antioxidant care poate absorbi razele UV și neutraliza efectele radicalilor liberi produse de expunerea excesivă la soare, arată un studiu din 2020 publicat în BBA- Molecular and Cell Biology of Lipids. Cu alte cuvinte, proprietățile antioxidante ale cartofului dulce pot diminua intensitatea arsurilor solare.
Migdalele sunt o sursă excelentă de nutrienți care protejează pielea. Alături de vitamina E, polifenoli și acizi grași mononesaturați, migdalele apără împotriva expunerii la soare, arată un articol publicat în 2021 în Journal of Cosmetic Dermatology.
Bogat în acizi grași omega-3 și antioxidanți, somonul conține numeroși nutrienți care pot proteja pielea de razele UV. Potrivit unui studiu publicat în 2018 în Nutrients, acest tip de pește conține un antioxidant numit astaxantină, care oferă beneficii antiinflamatorii și de protecție împotriva soarelui.
Strugurii sunt bogați în resveratrol, un antioxidant puternic care îmbunătățește scutul protector împotriva razelor UV. Un studiu din 2022 publicat în Antioxidants arată efectele consumului de struguri în legătură cu protejarea împotriva razelor UV.