Ce se întâmplă dacă bei bere expirată. Arunc-o dacă are gust de…

  • Publicat:

Consumul de bere expirată nu este indicat, chiar dacă poți trece peste faptul că gustul și mirosul nu sunt tocmai ce ar trebui. Asta deoarece există riscul să te îmbolnăvești din cauza bacteriilor și altor microorganisme. Dacă berea are gust de floricele de porumb și face doar puțină spumă sau deloc, sunt semne că e stricată și nu trebuie să o consumi!

Află ce probleme poți avea dacă bei bere expirată, care sunt semnele că berea nu e bună de băut, dar și ce poți face cu ea în gospodărie, dacă nu vrei să o arunci.

Ce simptome apar dacă bei bere expirată, stricată

Din cauza expunerii la lumină, căldură sau oxigen, compușii organici din bere se degradează, ceea ce îi schimbă complet gustul și mirosul.

Chiar dacă riscurile sunt mici, ele nu sunt inexistente! Consumul de bere expirată depozitată în condiții necorespunzătoare, mai ales în cazul persoanelor sensibile, poate duce la toxiinfecție alimentară, care se manifestă prin simptome precum:

Ce termen de valabilitate are berea și la cât timp după expirare o poți consuma în siguranță

În general, berea are un termen de valabilitate ce variază între 9 luni și un an, dacă este ținută într-un spațiu corespunzător: la răcoare și întuneric, ferită de razele directe ale soarelui.

Odată desfăcută sticla sau doza de bere, aceasta trebuie depozitată la frigider și consumată în termen de maxim 3 zile. Ține cont însă că prospețimea și mirosul vor avea de suferit odată cu trecerea timpului.

Berea expirată poate fi consumată chiar și la 6-8 luni de la depășirea termenului de valabilitate, cu condiția să fie păstrată în condiții optime și dacă ești convins că regulile de depozitare au fost respectate și de comerciant. Iar berea nedesfăcută păstrată la frigider poate fi consumată chiar și la 2 ani distanță de expirarea termenului de valabilitate.

Bere expirată: cum îți dai seama că nu e bună de băut

Sunt câteva indicii care pot sugera că berea nu mai este bună de băut, și anume:

  • berea este tulbure, mai închisă la culoare
  • când deschizi sticla sau doza de bere, nu se aude acel fâsâit cauzat de acidul provenit din fermentația naturală
  • berea face un strat subțire de spumă sau chiar deloc
  • berea are un miros de rânced, de „stătut”
  • berea are gust de floricele de porumb sau de brânză, semn că s-au dezvoltat bacterii
bere
Foto: Envato

Ce poți să faci cu berea expirată: utilizări neobișnuite

Dacă nu-ți surâde ideea să consumi bere expirată, o poți folosi în alte scopuri.

O variantă ar fi să o folosești ca ingredient în ciorbe sau tocănițe, pentru o aromă deosebită. De asemenea, poate fi folosită în compoziția sosurilor sau marinadelor – va frăgezi carnea.

Berea expirată este bună și pentru mobilă! Înmoaie o cârpă în puțină bere și șterge cu ea piesele de mobilier – praful și grăsimea vor fi mai ușor de înlăturat, iar mobila va căpăta un luciu aparte. Lucru valabil și în cazul plantelor – frunzele acestora vor străluci și li se va împrospăta culoarea dacă le cureți cu bere, care poate fi folosită și ca îngrășământ natural.

Dacă ai probleme cu gândacii, folosește berea expirată în acest scop. Pune bere într-un recipient tip spray și aplică în zonele unde gândacii își fac de obicei apariția. Lasă câteva ore să acționeze, apoi șterge cu o cârpă umedă locul respectiv.

Nu în ultimul rând, poți folosi berea expirată pentru a da strălucire părului. Amestecă într-un recipient 150 ml de bere cu 2 linguri de oțet din cidru de mere și clătește părul cu această soluție, după șamponare. Lasă să acționeze 2-3 minute, apoi clătește cu apă călduță.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult