Revoluție în stomatologie. Tratament promițător pentru regenerarea dinților, testat pe oameni din 2024

„Ideea de a crește dinți noi este visul oricărui dentist”, spune autorul principal al studiului.
  • Publicat:
Revoluție în stomatologie. Tratament promițător pentru regenerarea dinților, testat pe oameni din 2024
Foto: Shutterstock

Regenerarea dinților pierduți ar putea deveni realitate în viitorul apropiat. O echipă de cercetători japonezi a dezvoltat un medicament capabil să determine regenerarea dinților la animale. Începând din anul 2024, medicamentul va fi testat și pe oameni, dacă sunt întrunite condițiile de siguranță și eficacitate, scrie cotidianul The Mainichi.

Anticorp monoclonal pentru regenerarea dinților

Potrivit statisticilor, majoritatea oamenilor își pierd cel puțin o parte din dinți pe măsură ce îmbătrânesc. Mai mult, estimările CDC arată că 17% dintre americani își vor pierde toți dinții până la vârsta de 65 de ani.

Deși există soluții pentru înlocuirea dinților pierduți, cum ar fi protezele sau implanturile dentare, acestea nu sunt opțiuni „naturale”, așa cum pare să fie noul medicament care va permite regenerarea dinților.

Cercetătorii japonezi au descoperit că un anticorp monoclonal creat în laborator denumit TRG035 poate declanșa creșterea dinților la șoareci și dihori. Rezultatele obținute au fost spectaculoase, iar savanții sunt optimiști că peste doar un an medicamentul revoluționar va fi testat și pe oameni.

Ideea de a crește dinți noi este visul oricărui dentist. Am fost încrezător că voi putea să fac să se întâmple asta. Sperăm să ajungem la momentul în care tratamentul pentru regenerarea dinților va fi o a treia opțiune, alături de protezele și implanturile dentare, a declarat Katsu Takahashi, autorul principal al studiului, care lucrează la acest proiect de când era student.

Medicamentul a declanșat creșterea dinților la dihori cu agenezie dentară

Medicamentul funcționează prin întreruperea activității proteinei USAG-1, determinând astfel regenerarea dinților, fără reacții adverse.

Testarea acestuia pe animale cu agenezie dentară (lipsa congenitală a mugurelui dentar și a dintelui corespunzător de pe arcadă) a început în 2021.

Gura unui dihor cu un număr normal de dinți (stânga) și cu unul în plus în urma tratamentului (evidențiat, dreapta). FOTO: ©Katsu Takahashi / Universitatea din Kyoto

Cercetătorii au raportat la acel moment că anticorpul monoclonal a declanșat creșterea dinților la dihori, care „au modele dentare similare cu cele ale oamenilor”, se arată în studiul publicat în revista Nature.

Dacă medicamentul va trece testele de siguranță și eficacitate, studiile clinice pe subiecți umani cu agenezie dentară congenitală ar putea începe de anul viitor.

Speranța cercetătorilor este ca noul medicament, dacă va fi aprobat, să fie utilizat în primă fază la copiii cu vârste între 2 și 6 ani cu semne de agenezie dentară congenitală, urmând ca ulterior să fie administrat și persoanelor care s-au născut cu numărul corect de dinți, dar au pierdut o parte dintre ei la vârsta adultă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult