Un factor important care influențează sănătatea pielii sunt fluctuațiile hormonale prin care trece orice femeie. De la menstruație și până la menopauză, orice dezechilibru hormonal duce la apariția acneei, precum și cea a ridurilor.
Atunci când te afli în perioada delicată a lunii, pielea ta trece prin schimbări care pot fi vizibile cu ochiul liber. În primele zile, nivelul de hormoni este unul scăzut astfel că tenul este mai uscat și mai sensibil. Ideal ar fi în această perioadă să consumi multe lichide.
Spre sfârșit, nivelul de estrogen scade, în timp ce progesteronul crește, moment în care ar fi indicat să îi oferi tenului mai multă atenție. Curată tenul mai atent, consumă mai multe legume, fructe, proteine de calitate și evită pe cât posibil carbohidrații rafinați și zahărul.
Citește și: Cum îți este afectată pielea de hormoni?
În timpul sarcinii, corpul femeii trece printr-o sumedenie de schimbări hormonale, schimbări ce se reflectă și în aspectul pielii prin hiperpigmenare, pistrui și etc.
Dacă îți dorești să previi hiperpigmentarea, folosește zilnic crema cu SPF și evită cât mai mult statul în soare. În general aceste pete pigmentare dispar de la sine după naștere, atunci când nivelul de hormoni se autoreglează.
Citește și: Schimbări în organismul femeii însărcinate. Ce se întâmplă în cele 9 luni de sarcină, pe trimestre
Menopauza este o etapă firească în viață fiecărei femei. În această perioada, nivelul de estroge scade, ceea ce duce la pierderea elasticității pielii și la apariția ridurilor.
Specialiștii recomandă în această perioada consumul de alimente bogate în colagen, precum peste, ouă sau supă de oase ori suplimente cu colagen.
Totodată, este important să introduci în rutină zilnică de îngrijire o crema pentru ten uscat, care să lupte cu ridurile fine. Alege una pe bază de retinol.
Citește și: Dr. Diana Plăcintescu: cum se îngrijește corect pielea la menopauză