“Când am început eu în urmă cu 35 de ani, erau incizii mari, de o palmă. Se scotea mult, se destabiliza coloana. Dar am văzut și oameni operați acum 40 de ani și o duc bine. Pe măsură ce s-au modernizat tehnica și gândirea neurochirurgicală, intervențiile sunt minim invazive. Noi trebuie să rezolvăm cauza simptomelor și ne gândim care dintre metode este mai bună. Țelul operației este să decomprime elementele nervoase. Dacă operăm foarte limitat, nu vedem toată zona.
Dar comparativ cu anii trecuți, operațiile au devenit minim invazive, adică se fac în așa fel încât, în după-amiaza aceleiași zile, cu anumite excepții, pacientul se dă jos din pat, fără simptomatologia pe care o avea dimineață, înainte de operație. De obicei, pacienții sunt ținuți o noapte ca să vedem dacă se întâmplă ceva. Și a doua zi, le dăm drumul acasă, pe picioarele lor.
Mai sunt și cazuri rare când se întâmplă ceva. Acum în toată lumea, patologia aceasta degenerativă nu se rezolvă sută la sută. Și postoperator trebuie avut grijă: nu se ridică greutăți mari, se poate face fizioterapie, trebuie făcută gimnastică. Sunt exerciții pe care toată lumea le are pe Internet și le poate face. Sau le explică un kinetoterapeut și se pot face” ne-a declarat în CSID.RO Live dr. Ovidiu Grămescu, medic primar neurochirurgie, Șef Secție Neurochirurgie la Spitalul Clinic SANADOR.
Întreaga emisiune dedicată patologiei coloanei vertebrale poate fi urmărită aici: