Transpirația și mirosul corporal pot fi normale atunci când trageți la sală sau vă este prea cald. Modificările neobișnuite ale transpirație însă, pot reprezenta un motiv de îngrijorare. Dar, iată mai multe.
Bromhidroza este o afecțiune medicală care provoacă un miros corporal extrem (sufl, ceapă). Aceasta poate fi de două feluri: apocrină și ecrină.
Bromhidroza apocrină este mai des întâlnită, cauzând un miros excesiv la subraț și în zonele genitale.
Bromhidroza ecrină este o formă mai puțin cunoscută de bromhidroză, care provoacă transpirație urat mirositoare pe mâini, picioare, cap și trunchi.
Hiperhidroza face că organismul să transpire mai mult ca de obicei. Și aceasta este de două feluri și anume: hiperhidroza primară și hiperhidroza secundară.
Hiperhidroza primară cauzează transpirație excesivă într-o singură zona, cum ar fi: axile, mâini, picioare, cap și inghinal.
Hiperhidroza secundară este reprezentată de transpirația excesivă cauzată de o afecțiune medicală sau de anumite medicamentoase.
Infecțiile tractului urinar și nivelurile ridicate de glucoză din sânge pot crește semnificativ mirosul corporal.
Cetoacidoza diabetică este o afecțiune gravă în care organismul duce lipsa de insulină, iar unul dintre simptomele pregnante este un miros distinct de respirație fructată.
Glandele tiroidiene reglează multe funcții corporale, inclusiv răspunsul la transpirație.
Hipertiroidismul este caracterizat prin transpirație excesivă în lipsa efortului.
Rinichii și ficatul ajută la eliminarea toxinelor din corpul nostru. Atunci când aceștia nu funcționează optim, toxinele se pot acumular în sânge și în tractul digestiv, creând astfel mirosuri neplăcute. De pildă, boala de rinichi poate face ca transpirația să capete un miros greu de amoniac.
Citește și: Alimente și băuturi care te fac să transpiri excesiv și să miroși urât
Surse: Thompson Tee, Cleveland Clinic, AARP