V-ați întrebat vreodată de ce expiră sarea, deși, din punct de vedere tehnic, sarea… nu expiră? Medicul endocrinolog Ruxandra Dobrescu explică, într-o postare pe pagina sa de Facebook, motivul pentru care expiră sarea iodată.
Sarea iodată are un rol foarte important în organism. Mai ales iodul din compoziție – acest mineral ajută la producția optimă de hormoni tiroidieni. În cazul unui dezechilibru al nivelului de iod, crește riscul de noduli tiroidieni, hipo- și hipertiroidism.
Citește și: Ce semne dă lipsa de iod în organism
Cu siguranță ați avut la un moment dat curiozitatea să aflați de ce există pe pachetele cu sare iodată un termen de expirare. Potrivit medicilor, acest termen de expirare se referă mai degrabă la iodul din sare. Iată și explicația:
În România, sarea iodată conține între 25 și 40 de miligrame de iod per kilogram. Aceasta este cantitatea cu care pleacă sarea din fabrică. În timp însă, iodul acesta se evaporă. Adică din momentul în care a ieșit pe ușa fabricii și până ajunge la noi în farfurie se pierde o bună cantitate de iod. Acesta e motivul pentru care găsiți pe pachetele de sare iodată din magazin termen de expirare. De asta expiră sarea, deși ea a fost formată acum milioane de ani, detaliază dr. Ruxandra Dobrescu, medic primar endocrinolog.
Totuși, trebuie menționat că deși sarea expiră și, în condiții de depozitare necorespunzătoare (umiditate, temperatură crescută), își poate pierde aroma și textura (se formează cocoloașe), nu există niciun pericol dacă o consumați. Atâta doar că nu mai beneficiați de aportul de iod.
Atenție însă la cantitate – sarea în exces nu face deloc bine organismului. Mai multe informații despre cantitatea optimă de sare puteți citi mai jos.
Administrația Americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) recomandă un aport zilnic de 150 micrograme iod pentru adulți și copii cu vârsta de peste 14 ani.
În primele 6 luni de viață se recomandă 110 micrograme iod/zi, motiv pentru care femeile care alăptează trebuie să suplimenteze aportul de iod. Iodul este secretat în mod activ în laptele matern, unde servește ca sursă nutritivă esențială pentru copilul alăptat.
Necesarul de iod crește la 220-250 micrograme/zi în timpul sarcinii și la 250-290 micrograme/zi în timpul alăptării.
Ce înseamnă această doză când ne referim la sare iodată? Potrivit legii privind iodarea universală a sării, intrată în vigoare în România începând cu anul 2002, la 1 kilogram de sare se adaugă 20 miligrame de iod.
Asta înseamnă că putem să ne luăm o doză de aproximativ 70 micrograme de iod (adică jumătate din doza zilnică recomandată) din doar un sfert de linguriță de sare iodată.
Restul poate fi completat cu alimente bogate în iod (lapte de vacă, pește, ouă, alge marine, brânză, prune uscate, fasole, iaurt natural, banane, mere), nefiind indicat consumul exagerat de sare, din cauza riscului asupra rinichilor și sistemului cardiovascular.
Specialiștii recomandă cel mult 2-3 grame de sare zilnic, adică aproximativ o linguriță rasă, în cazul persoanelor sănătoase.
În cazul celor cu vârsta peste 50 de ani sau care suferă deja de hipertensiune arterială, insuficienţă cardiacă congestivă, boală cronică de rinichi, diabet zaharat sau osteoporoză, aportul de sare ar trebui să se limiteze la maximum 1,5 grame/zi.