Cele mai bune vitamine pentru varice și vene sparte pe picioare. Le găsești doar în aceste alimente!

  • Publicat:
  • Actualizat:

Vitamine pentru varice și vene sparte pe picioare: alimentele pe care să le consumi mai des

Dacă vrei să reduci riscul de apariție a varicelor și venelor sparte pe picioare, dar și să ameliorezi simptomele, în caz că te confrunți deja cu această problemă, e important să faci zi de zi mișcare, să ai o greutate normală și să consumi cât mai des alimente care conțin anumite vitamine.

Află mai jos care sunt cele mai bune vitamine pentru varice și vene sparte pe picioare!

Vitamina E

Una dintre cele mai importante vitamine cu rol de prevenție în apariția varicelor și venelor sparte pe picioare este vitamina E. Aceasta ajută la buna circulație a sângelui prin prevenirea îngroșării acestuia, dar și a „lipirii” depozitelor de grăsimi pe vasele de sânge.

Cel puțin un studiu a demonstrat că vitamina E poate preveni tromboza venoasă profundă și cheagurile de sânge, mai ales la femei.

Găsești din abundență vitamina E în alimente precum migdale, semințe de floarea-soarelui, avocado, ulei de măsline, mango, semințe de dovleac, pește și verdețuri de culoare verde închis (spanac, kale, rucola, bok choy, măcriș, frunze de muștar sau sfeclă elvețiană).

Citește și: Cum întârzii ofilirea salatei în frigider. 5 trucuri EFICIENTE de pus în practică

Vitamina C

O altă vitamină cunoscută îndeosebi pentru efectul benefic asupra imunității, dar care are rol important și asupra circulației sângelui, este vitamina C. Aceasta are un puternic efect antioxidant, reducând efectele dăunătoare ale radicalilor liberi asupra venelor și menținându-le elasticitatea și rezistența.

De asemenea, vitamina C are proprietăți antiinflamatorii și îmbunătățește circulația sângelui.

Alimentele cele mai bogate în vitamina C sunt citricele (portocale, ananas, kiwi, lămâi, roșii), broccoli, cartofii, ceapa, spanacul, ardeiul gras, pătrunjelul.

Vitamina B

Pentru a reduce riscul de a te confrunta cu varice și vene sparte pe picioare, ai grijă să incluzi în alimentație cât mai multe alimente bogate în vitamina B. Aceasta are mai multe roluri-cheie în organism: previne îngroșarea sângelui și apariția cheagurilor, reduce riscul de acumulare a colesterolului pe vasele de sânge.

Pentru un aport optim de vitamina B, consumă alimente precum carne roșie, pui, pește (în special ton), produse lactate, verdețuri cu frunze de culoare verde închis, linte, banane, cereale integrale, cereale fortificate.

Citește și: Alimentele care „sugrumă” inima cu colesterol. Ce să mănânci ca să cureți sângele de grăsime

Vitamina K

Vitamina K, poate una dintre cele mai importante vitamine pentru varice și vene sparte pe picioare, trebuie de asemenea să se regăsească în meniul tău zilnic. Aceasta joacă un rol esențial în prevenirea trombilor (cheaguri de sânge) și întărește pereții capilarelor, prevenind astfel spargerea lor.

Un aport alimentar insuficient de vitamina K crește riscul de depunere a calciului la nivelul vaselor de sânge, ducând la artere inelastice, rigide.

Totodată, vitamina K previne apariția vânătăilor după anumite intervenții, cum ar fi tratamentul laser pentru îndepărtarea varicelor. 

Găsești o cantitate mare de vitamina K în alimente precum salată verde, broccoli, conopidă, ouă (în special gălbenuș), varză, fasole verde, sparanghel, nap, mazăre, morcovi.

Citește și: Vânătăile apărue din senin – de ce te învinețești repede. 10 boli care cauzează vânătăi

Ce alimente și băuturi să eviți ca să nu ai probleme cu varicele și venele sparte pe picioare

Dacă până acum ai citit despre vitaminele și alimentele care joacă un rol important în prevenție, a venit momentul să afli și ce este bine să eviți sau să reduci cantitativ pentru a nu favoriza apariția sau agravarea varicelor și venelor sparte pe picioare.

În această categorie a alimentelor și băuturilor de evitat sau consumat cu moderație intră:

  • prăjelile în mult ulei (șnițele, cartofi, chiftele, pui, ceafă de porc, cârnați etc.)
  • fast-food (pizza, hamburgeri, șaorma etc.)
  • conservele de carne cu multă sare
  • dulciurile cu multe grăsimi și zahăr rafinat
  • sucurile carbogazoase îndulcite cu zahăr
  • cafeaua – cafeina crește tensiunea și asta pune presiune pe vasele de sânge, deci nu trebuie să faci excese

Citește și: Mâncarea „gunoi” nu înseamnă doar hamburgeri sau cartofi prăjiți, ci și pâine sau iaurturi. 8 alimente ultraprocesate pe care mulți le mâncăm crezând că sunt sănătoase

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult