Cum să folosești aerul condiționat ca să nu consume mult curent. Trucul care te ajută să reduci simțitor factura

Vei economisi mulți bani dacă ții cont de aceste trucuri! Află cum să folosești aerul condiționat ca să nu consume mult curent.
  • Publicat:
Cum să folosești aerul condiționat ca să nu consume mult curent. Trucul care te ajută să reduci simțitor factura
Foto: Shutterstock

Aerul condiționat este considerat un lux în zilele noastre. Și nu pentru că aparatul în sine ar costa exagerat de mult, ci pentru că folosirea acestuia pe timp de vară crește usturător facturile la energie electrică.

Există însă câteva trucuri care te pot ajuta să reduci consumul de curent și în același timp să păstrezi o temperatură confortabilă în casă când folosești aerul condiționat.

Cum să folosești aerul condiționat – temperatura corectă 

Unul dintre cele mai eficiente trucuri pentru a reduce consumul de energie electrică atunci când folosești aerul condiționat este să-l setezi la temperatura potrivită.

Chiar dacă este tentant să îl lași la o temperatură sub 20 de grade atunci când afară sunt peste 35 de grade Celsius, specialiștii recomandă ca diferența să nu depășească 10 grade Celsius între interior și exterior. Poți reduce cu cel puțin 10% valoarea facturii la curent dacă ții cont de acest aspect.

Sigur, dacă afară sunt 40 de grade Celsius, cu siguranță nu te vei simți confortabil la 30 de grade în casă. Aceasta este excepția.

Dar la 30 de grade Celsius în exterior, temperatura aerului condiționat poate fi setată chiar și la 23-24 de grade Celsius pentru a te simți confortabil. E de preferat să evităm extremele, atât pentru a preveni facturile exagerate de energie electrică, dar și pentru starea noastră de sănătate.

Trage draperiile ca să ții răcoare în casă

Un alt truc este să tragi draperiile pentru a împiedica pătrunderea luminii naturale, măcar în timpul zilei, când nu ești acasă, dar lași aerul condiționat pornit. În acest fel camera nu se mai încălzește din cauza soarelui și nici nu este nevoie să setezi aerul condiționat la o temperatură foarte scăzută pentru a fi răcoare în locuință când te întorci acasă.

Ideal este să investești într-un aparat de aer condiționat cu termostat inteligent, care poate fi controlat la distanță, prin intermediul aplicațiilor pentru smartphone. Astfel, poți programa temperatura dorită în locuință chiar și atunci când nu ești acasă.

Curățarea filtrelor, foarte importantă

Un aspect esențial de care depind atât funcționarea eficientă a aparatului de aer condiționat, cât și sănătatea ta este curățarea filtrelor și a zonelor din jurul unității exterioare. 

Filtrele captează praful și particulele din aer care pot ajunge în interiorul casei, dar trebuie să le cureți periodic și să le înlocuiești pentru a te asigura că-și fac treaba ca la carte. Astfel te asiguri că aerul din interior este curat și sănătos pentru toți membrii familiei.

E important să verifici și zonele din jurul unității exterioare. Din cauza frunzelor uscate acumulate, se întâmplă frecvent ca fluxul de aer să fie împiedicat și aparatul să nu funcționeze corespunzător.

Umiditatea crescută din casă face ca temperatura să pară mai mare

Cum să folosești aerul condiționat fără să-ți vină o factură colosală? Neapărat închide ferestrele din alte camere, care permit pătrunderea căldurii din exterior.

Nu în ultimul rând, ține cont de umiditatea din cameră. De multe ori nu căldura este cea care ne produce disconfort, ci umiditatea crescută, care poate face ca temperatura din interior să pară mai mare decât e de fapt. Astfel, setăm aerul condiționat pe o temperatură mult mai scăzută, lucru care nu ameliorează nici disconfortul, nici nu face bine bugetului alocat facturilor la utilități.

Multe aparate de aer condiționat sunt prevăzute cu funcție de dezumidificare, dar dacă nu deții un astfel de model poți lua anumite măsuri pentru a menține umiditatea optimă în locuință, care trebuie să fie între 30 și 50%.

O soluție poate fi investirea într-un dezumidificator, care oferă o absorbție ridicată a umidității din aer și neutralizează eficient mirosurile neplăcute din locuință.

Dar dacă nu ai buget pentru un astfel de aparat, poți reduce umiditatea din locuință astfel:

  • evită să usuci rufele în casă
  • pornește hota când folosești aragazul
  • pune capacul pe oală când gătești
  • aerisește foarte bine baia după ce faci duș
  • ține ușile deschise în interiorul casei pentru a permite aerului să circule
  • folosește vopsele și soluții antiigrasie și antiumezeală pentru pereți
  • renunță la covoarele masive (acestea atrag umezeala, praful și acarienii)
  • aerisește în fiecare dimineață camera în care ai dormit (lasă geamul deschis cel puțin 15 minute)
  • plasează în locuinţă diverse plante care absorb excesul de umiditate, cum ar fi iedera, feriga, Crăciunița, palmierul pitic sau Tillandsia

Iată, așadar, cum să folosești aerul condiționat cât mai eficient pentru a reduce costurile cu energia electrică. Pune în practică aceste recomandări și factura la curent nu-ți va mai da fiori pe șira spinării.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult