Pot mânca unt dacă am diabet?

Pacienții cu diabet trebuie să fie foarte atenți în privința alimentației, motiv pentru care una dintre întrebările care îi macină este dacă pot mânca unt.
  • Publicat:
Pot mânca unt dacă am diabet?
Foto: envato

Există multe tipuri de grăsimi care se pot regăsi în dieta noastră: nesaturate, saturate și grăsimi trans. Deși grăsimile trans au fost de mult eliminate din cauza efectelor nefavorabile asupra sănătății, atât cele saturate, cât și cele nesaturate se regăsesc în dietele multor români. Pacienții cu diabet trebuie să fie foarte atenți în privința alimentației, motiv pentru care una dintre întrebările care îi macină este dacă pot mânca unt.

Știm deja că diabetul se numără printre bolile cu care se confruntă marea majoritate a românilor. De asemenea, este boala secolului care duce la numeroase decese. Necontrolat, poate agrava starea de sănătate a pacienților și poate duce chiar la boli asociate, precum bolile cardiovasculare. Chiar dacă suferi de diabet, poți mânca unt, la fel cum poți consuma orice alt aliment, cu moderație! Ideea este să menții un echilibru în nutriție, sănătate și stare de bine.

Să nu uităm că untul este o sursă de grăsimi saturate, cu 7g de grăsimi la o linguriță de unt. Dacă îți place gustul untului, consumă-l cu moderație și nu ca opțiune în fiecare preparat pe care-l consumi zilnic.

Cum să mănânci unt dacă ai diabet

În copilărie, bunicii obișnuiau să ne dea la micul dejun unt pe pâine cu gem și ceai sau să folosească untul în piureul de cartofi. Dacă ești nostalgic, poți din când în când să te bucuri de gustul copilăriei. Dar nu oricum. Iată câteva sugestii sănătoase care să te ajute dacă te numeri printre pacienții cu diabet.

1. Trage la tigaie, în unt (o linguriță), legume precum broccoli, sparanghel, zucchini sau conopidă. Adaugă câteva condimente pentru mai mult gust și savoare.

2. Ciupercile sauté în unt (o linguriță) alături de pui la rotisor sunt încă o variantă delicioasă și sănătoasă.

3. Poți încerca să faci o omletă pufoasă cu unt, din nou, folosit în cantități foarte mici.

Urmărește CSID.ro pe Google News