Sățioase, ușor de preparat, cu ingrediente ieftine și foarte gustoase, chiftelele sunt un preparat iubit de mulți români. Pentru a obține însă cele mai suculente și fragede chiftele la cuptor, există un ingredient esențial pe care trebuie să-l folosești în compoziție.
Secretul chiftelelor care nu se usucă și rămân fragede de se topesc în gură este pesmetul. Acesta ajută la „legarea” ingredientelor, dar are un rol important și în menținerea formei chiftelelor în timpul prăjirii sau coacerii la cuptor.
În plus, pesmetul aerează compoziția, le dă chiftelelor frăgezime și previne uscarea excesivă a acestora. Dar mare atenție la cantitatea de pesmet folosită și la amestecarea cărnii – dacă amesteci excesiv compoziția, chiftelele vor fi dense și uscate!
Iată o rețetă pe care trebuie să o încerci ca să ne crezi pe cuvânt!
Într-un castron încăpător, pune carnea tocată, pesmetul, parmezanul, oul, usturoiul, ceapa, pătrunjelul tocat, sarea și piperul, boiaua (opțional).
Amestecă ușor cu mâinile ca să se omogenizeze compoziția – nu mai mult de 1 minut. Acoperă castronul cu carne cu o folie și lasă la frigider cel puțin o oră.
Scoate compoziția de la frigider și formează chifteluțele cu mâinile umezite (cam 2 lingurițe = o chiftea). Le poți lăsa rotunde sau le poți aplatiza, în funcție de preferințe.
Pune chifteluțele într-o tavă întinsă tapetată cu hârtie de copt (ai grijă să lași suficient spațiu între ele). Stropește-le cu puțin ulei de măsline (poți folosi un spray, așa folosești o cantitate mai mică de ulei și acoperi mai bine chiftelele).
Pune tava cu chiftele la cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius. Lasă-le la copt 40 de minute, având grijă să le întorci pe cealaltă parte la jumătatea timpului.