Cel mai NOCIV aliment pentru rinichi, în opinia medicului nefrolog

  • Publicat:
Cel mai NOCIV aliment pentru rinichi, în opinia medicului nefrolog
Foto: Shutterstock

Rinichii au o funcție esențială în organism: ei acționează precum un filtru, eliminând eficient toxinele care ajung în organism. Unul dintre cele mai nocive alimente pentru rinichi, care pune o presiune extraordinară asupra acestora și îi împiedică să își exercite corect funcția, este sarea.

Sarea în exces îmbolnăvește rinichii

Consumată în exces, sarea crește periculos tensiunea arterială, ceea ce pune o presiune enormă pe vasele de sânge de la nivelul rinichilor. În timp, acest lucru duce la cicatrizarea rinichilor și apariția bolii renale cronice, avertizează medicii.

Potrivit studiilor, persoanele cu diabet și hipertensiune au un risc cu 50% mai mare de a dezvolta și boli renale.

Dr. Emily Chang, medic nefrolog, este de părere că sarea prezentă în cantități exagerate și într-o diversitate mare de produse alimentare (chipsuri, biscuiți, mezeluri, pizza, snacksuri, sosuri, chiar și pâine) este una dintre cauzele principale ale problemelor cu rinichii.

Dacă obișnuim să mâncăm zilnic alimente intens procesate, care conțin multă sare, zahăr, grăsimi și tot felul de aditivi ce au rolul de a îmbunătăți gustul, dar și de a prelungi termenul de valabilitate, nu facem decât să consumăm extrem de multe calorii lipsite de valoare nutrițională. Acest lucru pune o presiune extraordinară pe rinichi, care încearcă să elimine acest exces, dar nu fără consecințe, explică medicul nefrolog.

Specialiștii recomandă cel mult 2-3 grame de sare zilnic, adică aproximativ o linguriță rasă, în cazul persoanelor sănătoase.

În cazul celor cu vârsta peste 50 de ani sau care suferă deja de hipertensiune arterială, insuficienţă cardiacă congestivă, boală cronică de rinichi, diabet zaharat sau osteoporozăaportul de sare ar trebui să se limiteze la maximum 1,5 grame/zi.

Citește și: Pofta de sare – alimente cu care săo înlocuiești pentru a evita consumul în exces

Folosiți mai des ierburi aromatice în loc de sare

Pentru a reduce aportul de sare, specialistul recomandă să limităm drastic consumul de alimente procesate și să ne îndreptăm atenția spre alimentele gătite acasă, unde putem controla cantitatea de sare și alte ingrediente folosite.

De asemenea, recomandă înlocuirea sării în exces cu diverse ierburi aromatice care dau o aromă aparte preparatelor și nu epuizează rinichii.

Usturoiul, ceapa, busuiocul, cimbrul, rozmarinul, pătrunjelul, mărarul, menta sunt exemple de plante care pot schimba complet gustul mâncării, aducând totodată un aport considerabil de antioxidanți cu efect antiinflamator.

Totodată, nu neglijați importanța consumului corect de apă – cel puțin 2 litri pe zi, chiar mai mult în zilele foarte călduroase, când transpirați abundent. În lipsa unei cantități optime de apă, urina este concentrată și crește semnificativ riscul de pietre la rinichi.

Medicul subliniază că nu este niciodată prea târziu să luăm măsuri, chiar dacă până acum am avut obiceiuri alimentare nu tocmai sănătoase. Totuși, cu cât începem să conștientizăm mai devreme importanța alimentației în prevenția bolilor și luăm măsuri în acest sens, cu atât mai mic va fi riscul să ne confruntăm cu acestea.

Iar dacă sunteți deja pacient cu boli renale, este foarte important să cereți sfatul medicului în ceea ce privește regimul alimentar, deoarece trebuie atenție maximă în ceea ce privește aportul de proteine, potasiu, sodiu și calciu pentru a împiedica agravarea afecțiunii.

Citește și: Motivul neobișnuit pentru care ți-e poftă de ardei iute

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult