Greșeala pe care o faci când îți iei tensiunea arterială. Duce des la diagnostice și tratamente greșite

  • Publicat:
Greșeala pe care o faci când îți iei tensiunea arterială. Duce des la diagnostice și tratamente greșite
Foto: Shutterstock

Folosirea unei tensiometru cu manșetă de dimensiune greșită ar putea influența valorile tensiunii arteriale, ducând la un diagnostic greșit sau întârziat și la un tratament incorect, arată un nou studiu publicat în JAMA Internal Medicine.

Potrivit cercetătorilor, utilizarea unei manșete standard pentru măsurarea tensiunii arteriale, indiferent de mărimea brațului unei persoane, a dus la „citiri uluitor de inexacte” ale tensiunii, în special în cazul persoanelor cu brațe mai mari. Concluzia experților: este foarte important să se utilizeze tensiometre cu manșete de diverse mărimi, pentru a preveni acest fenomen.

„Deși ghidurile de practică clinică recomandă folosirea unei manșete de dimensiune adecvată în funcție de mărimea brațului, acest lucru este adesea trecut cu vederea”, spune autorul principal al studiului, Junichi Ishigami, cercetător științific la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

Cum influențează dimensiunea incorectă a manșetei valorile tensiunii arteriale

Cercetătorii au recrutat 195 de persoane și le-au măsurat circumferința brațului pentru a determina dimensiunea potrivită a manșetei. Apoi i-au rugat pe participanți să se plimbe timp de două minute înainte de a le fi testată tensiunea cu ajutorul a trei manșete de dimensiuni diferite: una prea mică, una prea mare și una care era de mărimea lor. Participanții au repetat procesul de trei ori.

Astfel, s-a constatat că utilizarea unei manșete de dimensiuni prea mici sau prea mari a dus la „citiri mai mici sau, respectiv, mai mari ale tensiunii arteriale, semnificative din punct de vedere clinic și statistic”.

Persoanele care au folosit o manșetă standard, deși aveau nevoie de una mai mică, au avut valori ale tensiunii arteriale, în medie, cu aproximativ 2% mai mici decât în mod normal. Cele care au folosit o manșetă de mărime standard, deși aveau nevoie de una mare, au avut valori mai mari ale tensiunii arteriale, în medie, cu 4%. Cât privește participanții care aveau nevoie de o manșetă mult mai largă, aceștia au avut o eroare procentuală și mai mare, înregistrând valori ale tensiunii arteriale cu aproximativ 14% mai mari.

„Aceste constatări ne atrag atenția că ar trebui să luăm în calcul dimensiunea brațului pacientului atunci când alegem o manșetă pentru măsurarea tensiunii arteriale”, a adăugat Jennifer Wong, medic cardiolog la MemorialCare Heart and Vascular Institute.

Cum îți dai seama că manșeta e prea mică sau prea mare

„În general, manșeta tensiometrului trebuie să fie suficient de largă pentru a acoperi între 40% și 80% din distanța de la cot la umăr”, a explicat Junichi Ishigami.

Atunci când cumpărați un tensiometru pentru măsurarea tensiunii arteriale acasă, este indicat să vă măsurați circumferința brațului în centimetri și să alegeți următoarea mărime în plus, dacă una se potrivește exact cu mărimea brațului dumneavoastră sau dacă vă aflați între două mărimi.

„Dacă circumferința brațului este de 35 de centimetri și aveți de ales între o manșetă care are 32 sau 37 de centimetri, o alegeți pe cea de 37 de centimetri”, explică dr. Nadine M. Aktan, de la Rutgers University School of Nursing.

„Citirile incorecte ale tensiunii arteriale pot duce la un tratament necorespunzător, care poate avea efecte secundare din cauza medicamentelor folosite, sau la întârzierea unui diagnostic și a unui tratament corect, ceea ce crește riscul unei persoane de a se confrunta cu infarct, accident vascular, insuficiență cardiacă sau fibrilație atrială”, a adăugat medicul cardiolog Thomas Boyden.

Alți factori care pot influența valorile tensiunii arteriale

Dimensiunea greșită a manșetei tensiometrului este doar una dintre cauzele care pot duce la cifre incorecte ale tensiunii arteriale.

„Activitatea fizică, poziția din timpul testului, consumul de cafea, anxietatea sunt, de asemenea, factori care pot influența valorile tensiunii”, spune medicul cardiolog Rigved Tadwalkar.

Potrivit CDC, pentru a obține cele mai precise valori când vă măsurați tensiunea arterială acasă, țineți cont de următoarele recomandări:

  • nu mâncați și nu beți nimic cu 30 de minute înainte de măsurarea tensiunii
  • mergeți la toaletă și urinați înainte de a face testul
  • stați confortabil pe un scaun, cu spatele sprijinit de spătar, timp de cel puțin 5 minute înainte de a face testul
  • ambele picioare trebuie să stea pe sol, nu încrucișate
  • așezați manșeta pe piele, nu peste haine
  • sprijiniți-vă brațul cu manșeta pe o masă, la nivelul inimii
  • nu vorbiți în timp ce aparatul măsoară tensiunea arterială
  • nu consumaţi cafea şi nu fumaţi cu 30 de minute înainte de măsurarea tensiunii
  • nu folosiţi substanţe sau medicamente care pot creşte tensiunea arterială (antiinflamatoare, picături în nas contra răcelii)

Care sunt valorile normale ale tensiunii arteriale

Tensiunea arteriala ar fi ideală sub valoarea de 120/ 80 mmHg, acest lucru datorându-se unui stil de viață sănătos, ceea ce menține un risc scăzut de dezvoltare a bolilor cardiovasculare.

  • Valori normale tensiune: 120 – 139/ 80-89 mmHg
  • Prehipertensiune arterială: 139/ 89 mmHg
  • Hipertensiune arterială stadiul 1: 140-159/ 90-99 mmHg
  • Hipertensiune arterială stadiul 2: 160/ 100 mmHg
  • Urgență hipertensiune arterială: 180/ 110 mmHg – este necesar să vă adresați rapid unui medic!
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult