Cel mai sănătos fruct din lume, potrivit topului realizat de Centrul de Prevenție și Control al Bolilor din SUA, este… ROȘIA. Deși multă lume o consideră o legumă, roșia este de fapt un fruct – și nu unul oarecare, ci primul în topul fructelor cu cele mai multe beneficii pentru sănătate.
După ce a desemnat năsturelul drept cel mai sănătos aliment din lume, CDC a dat publicității lista cu alte fructe și legume considerate superalimente. Chiar dacă legumele domină topul (printre acestea numărându-se spanacul, kale, ardeiul gras, broccoli), când vine vorba despre fructe, roșia este câștigătoarea detașată, urmată la mare distanță de lămâi, portocale, căpșuni și grepfrut.
Roșiile conțin antioxidanți esențiali pentru prevenția stresului oxidativ, una dintre principalele cauze ale apariției unor afecțiuni grave, cum ar fi diabetul, cancerul sau bolile de inimă.
Roșia este un fruct cu foarte puține calorii – o roșie de aproximativ 60 de grame conține 12 calorii – și carbohidrați (mai puțin de 3 grame).
Pe de altă parte, este un fruct cu un conținut bogat de licopen, un antioxidant cu numeroase proprietăți benefice pentru sănătate și pigmentul care dă culoare roșiilor.
Consumul zilnic de roșii este asociat cu un risc mai mic de a dezvolta cancer și boli de inimă. Potrivit unui studiu recent publicat în jurnalul Food Chemistry, licopenul din roșii ajută la reducerea riscului de boli coronariene, cerebrovasculare (anevrism, accident vascular), cancer de stomac ori de prostată.
„Mai mult, roșiile conțin vitaminele A și C, care previn și ameliorează inflamațiile din corp, previn afecțiunile degenerative ale ochilor, ajută la menținerea elasticității vaselor de sânge și a sănătății musculaturii și oaselor”, explică medicul dietetician Sara Riehm.
Cu cât sunt mai coapte și mai bio, cu atât conținutul de licopen este mai mare!
Roșiile coapte natural la soare, fără să fie forțate cu tot felul de substanțe chimice, sunt, desigur, cele mai sănătoase.
Un alt truc pentru a crește cantitatea de licopen din roșii este să le gătiți. Așadar, tocănițele sau supele în care ați folosit roșii „scofâlcite” sunt preparate care vă asigură un aport optim, ba chiar extra de licopen benefic.
Pentru a absorbi mai bine licopenul, combinați roșiile cu grăsimi sănătoase, precum avocado sau ulei de măsline.