Bebelușul tușește? Motivul înfiorător pentru care să nu îi dai MIERE. Îi pui viața în pericol!

Deși este recomandată copiilor de vârste mai mari, experții nu recomandă mierea bebelușilor sub 12 luni, pentru că se pot confrunta cu o boală serioasă.
  • Publicat:
Bebelușul tușește? Motivul înfiorător pentru care să nu îi dai MIERE. Îi pui viața în pericol!
Foto: envato

Probabil ai auzit de multe ori că mierea poate trata tusea la bebeluși. Deși este recomandată copiilor de vârste mai mari, experții nu o recomandă bebelușilor sub 12 luni, pentru că se pot confrunta cu o boală serioasă care le poate pune viața în pericol, mai exact cu botulism. 

Botulism: semne și simptome

Mierea poate conține o bacterie care poate cauza o afecțiune rară, dar periculoasă, numită botulism infantil, scrie Tiny Hearts Education într-o postare pe Instagram. Medicii spun că printre semnele și simptomele botulismului se numără pierderea apetitului, constipația, dificultatea de a înghiți și plânsul slăbit. Printre alte semne și simptome mai reamintim și musculatură slăbită și pierderea controlului asupra capului.

Potrivit ghidului NHS, bacteria din miere poate produce toxine în intestinele bebelușilor, care ulterior atacă sistemul nervos, creierul și coloana vertebrală și poate produce paralizia.

Majoritatea pacienților infectați cu această boală care poate pune în pericol viața se recuperează complet după tratament, dar paralizia se poate răspândi către mușchii care controlează respirația în cazul în care nu se iau măsuri imediate. În 5%-10% dintre cazuri, botulismul poate fi fata.

De ce nu e bine să-i dai bebelușului miere?

Dacă încălzești/ gătești mierea pentru a scăpa de bacteria care produce botulism, află că aceasta este rezistentă la căldură, așadar riscurile nu sunt diminuate. Se recomandă evitarea administrării mierii bebelușilor sub 12 ani, indiferent de forma ei.

În primele 12 luni de viață ale nou-născutului sistemul digestiv nu este dezvoltat pentru a lupta împotriva bacteriilor și toxinelor care pot produce botulism, făcându-i pe cei mici vulnerabili în fața bolii.

Însă, este perfect în regulă dacă mamele care alăptează consumă miere, deoarece acele toxine nu pot trece prin laptele matern.

Botulism: ce este?

Botulismul este o boală infecţioasă gravă, cauzată de o neurotoxină produsă de bacteria Clostridium botulinum. În lipsa unui tratament rapid, această boală poate provoca paralizie sau chiar insuficienţă cardiacă. Există trei tipuri de botulism – infantil, transmis prin alimente sau prin răni –, însă fiecare este considerat o urgenţă medicală şi trebuie tratat ca atare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult