Cel mai bun „medicament” pentru nasul înfundat este nimeni altul decât faimosul hrean la borcan. Dar nu cel din magazine, care are în compoziție cel mult 60% hrean, ulei, zahăr și cine știe ce agenți de îngroșare.
Hrean, oțet și sare – acestea sunt cele 3 ingrediente de care ai nevoie pentru a-l prepara acasă. Îți garantăm că gustul nici nu se compară, iar beneficiile sunt mult superioare. În cel mult 20 de minute obții hrean la borcan numai bun pentru zilele reci de toamnă-iarnă, când nasul înfundat îți dă bătăi de cap. Vezi mai jos rețeta extrem de simplă și beneficiile hreanului!
Citește și: Cum „repari” mâncarea în care ai pus prea multă sare. 5 trucuri eficiente
Rădăcina de hrean conține numeroase vitamine (C, A, B1, B2) și minerale (fier, potasiu, calciu, magneziu), aspargină, uleiuri volatile. Mirosul înțepător al rădăcinii se datorează sulfurii de alil, care se regăseşte şi în usturoi sau ceapă, care prin radere dă naştere unei substanţe, mirosina, ce oferă proprietăți iritante plantei.
Hreanul este un bun remediu pentru constipație, deoarece accelerează peristaltismul intestinal.
Mai mult, poate fi și un foarte bun diuretic, util celor care au tenul, mâinile sau picioarele umflate din cauza retenţiei de apă.
Dar cele mai importante beneficii are hreanului sunt cele care vizează imunitatea și sfera respiratorie. Hreanul are efect expectorant şi decongestionant la nivelul căilor respiratorii superioare.
În combinație cu oțetul, hreanul dizolvă mucozităţile de la nivelul sinusurilor în afecțiunile traheo-bronşice.
Nu în ultimul rând, hreanul este recomandat şi persoanelor care suferă de reumatism sau gută, deoarece are proprietăți antiinflamatorii și ameliorează durerile.
Citește și: 4 metode prin care scapi de gustul amar al vinetelor, ÎNAINTE să le gătești
Pentru a face acasă hrean la borcan, ai nevoie de cele 3 ingrediente menționate la început: hrean, oțet și sare.
Cantitățile de mai jos sunt orientative, poți face mai mult sau mai puțin, în funcție de preferințe. Totuși, e indicat să nu faci cantități mari, pentru că hreanul la borcan își pierde iuțimea în timp.
Ingrediente pentru 2 borcane mici:
Citește și: Cea mai rapidă rețetă de maioneză. E gata în mai puțin de 60 de secunde!
Mod de preparare:
Hreanul se potrivește de minune în salata de sfeclă roșie, dar și în sandvișuri, ca umplutură pentru ouăle fierte sau alături de carne la cuptor.
Sursă rețetă: whereismyspoon.co