Dacă te-ai întrebat vreodată ce indicatori ar putea fi ideali pentru sănătatea ta, află că degetele de la mână sunt răspunsul. Lungimea degetelor poate spune multe despre starea ta de sănătate, iar studiile arată că se poate indica astfel riscul de dezvoltare a anumitor boli în timpul vieții.
Lungimea indexului (primul deget după degetul mare) și inelarului poate varia la femei și bărbați. La femei, ambele degete tind să fie de aceeași dimensiune, dar la bărbați, inelarul tinde să fie mai lung decât indexul.
Oamenii de știință din India sugerează că acest lucru se întâmplă deoarece bărbații sunt expuși încă din pântec la o cantitate mai mare de hormoni masculini, adică testosteron (vezi aici ce se întâmplă dacă ai testosteronul scăzut).
Un studiu din 2016 arată că degetul inelar mai lung decât indexul indică o performanță mai bună în rândul sportivilor, atât la femei, cât și la bărbați. De asemenea, degetele lungi sunt asociate riscului de dezvoltare a osteoartritei de genunchi și șold în rândul femeilor, arată un studiu din 2008.
Osteoartrita este o afecțiune care produce dureri la nivelul articulațiilor și este una dintre cele mai comune forme de artrită.
Bineînțeles, deși nu poți modifica lungimea degetelor, asta nu înseamnă că nu poți preveni apariția osteoartritei. În acest sens, trebuie să menții o greutate optimă, să fii activ și să-ți ții glicemia sub control prin consumul unei diete sănătoase.
Tot la nivelul mâinilor mai poți observa simptome care semnalează anumite boli. Mai exact, dacă vezi că-ți transpiră palmele atunci când ai emoții, ar putea fi semn de hipertiroidism.
Semnele mov sau roșii din palmă ar putea fi semn de endocardită, o infecție rară și fatală a inimii. Mâinile roșii, umflate, pot fi un semn de ciroză.