Cum vine toamna, cum se înmulțesc cazurile de viroze! De ce sunt mai frecvente răceala și gripa în sezonul rece?
Sunt mai mulți factori declanșatori, printre aceștia numărându-se:
Dacă nu vrei să te numeri printre cei doborâți de simptomele de răceală și gripă (nas înfundat, secreții nazale abundente, dureri în gât, dureri de cap, tuse, slăbiciune, febră etc.), fii prevăzător și ia măsuri din timp!
Igiena corectă, alimentația sănătoasă, evitarea stresului, odihna și mișcarea joacă un rol esențial în prevenirea și transmiterea virozelor din sezonul rece. La fel cum pot ajuta la ameliorarea simptomelor și refacerea mai rapidă a organismului, în cazul în care te-ai pricopsit deja cu răceala sau gripa.
Mai multe detalii despre aceste măsuri de prevenție și întărire a imunității îți oferim în următoarele rânduri.
Spălatul mâinilor reprezintă cea mai simplă și mai economică măsură de prevenire a infectării cu virusurile respiratorii sezonale. Este indicat să faci acest gest important pentru sănătatea ta personală în primul rând, iar apoi pentru sănătatea publică.
Evită să îți atingi gura, nasul, ochii cu mâinile neigienizate și nu împărți cu alte persoane paharele, tacâmurile sau obiectele de igienă personală (periuță de dinți, prosoape).
De asemenea, mâinile trebuie spălate cât mai rapid dacă tușești sau strănuți și nu ai la îndemână un șervețel. De reținut însă că trebuie să acoperi gura și nasul cu plica cotului, nu cu palma!
Un alt aspect important este aerisirea frecventă a încăperii – fie că vorbim de școli, grădinițe, cabinete medicale, birouri sau camera de acasă.
Chiar dacă ploile, vântul și temperaturile în scădere nu te mai îmbie la mișcare, e bine să fii conștiincios și să faci cele 30 de minute de exerciții fizice în fiecare zi (mers pe jos în ritm alert, alergare, mers pe bicicletă, înot – orice activitate îți face plăcere).
Studiile arată că mișcarea zilnică ajută la prevenirea inflamațiilor și reducerea nivelului hormonilor de stres, precum și la sporirea producției de celule albe (leucocitele), care protejează organismul de eventualii agenți patogeni.
Odihna este la fel de importantă precum mișcarea. Trebuie să dormi cel puțin 7-8 ore pe noapte pentru a-ți crește rezistența în fața atacului virusurilor.
Nu în ultimul rând, învață să gestionezi stresul. Chiar dacă în „doze” mici ne împinge să fim mai motivați, stresul în exces are repercusiuni și asupra imunității, nu doar asupra stării emoționale.
Cu cât ești mai stresat, cu atât corpul secretă mai mult cortizol, hormonul care slăbește imunitatea și favorizează inflamațiile.
Ce poți face? Mai întâi, identifică factorii de stres: poate fi vorba despre locul de muncă suprasolicitant, conflictele în familie, problemele financiare sau diverse probleme medicale.
De asemenea, e important să îți stabilești prioritățile și să setezi limite, scopuri și obiective realiste – „Ce vreau eu de la viața asta?”.
Nu în ultimul rând, ține cont de impactul stilului de viață asupra sănătății emoționale. Exercițiile fizice zilnice, alimentația sănătoasă, odihna și evitarea consumului excesiv de alcool și cafea sunt elemente cruciale în menținerea stării de bine, dar și a protecției imunitare.
Un regim alimentar corect ține la distanță răceala și gripa. În plus, ameliorează simptomele și grăbește vindecarea, în cazul în care am fost deja „loviți”.
Datorită vitaminelor şi mineralelor din compoziţia lor, o serie de alimente întăresc sistemul imunitar și reduc riscul de îmbolnăvire.
Citricele, cum ar fi portocalele, grepfrutul, lămâile, mandarinele, conţin cantităţi mari de vitamina C, una dintre cele mai cunoscute vitamine cu rol deosebit de important în apărarea organismului de atacul virusurilor, dar şi un adjuvant în cazurile de răceală, accelerând procesul de recuperare.
O altă vitamină de care avem nevoie în sezonul rece pentru a ne feri de răceală și gripă este vitamina D3. Aceasta ajută la absorbția calciului și fosforului, sprijină sistemul imunitar și protejează împotriva infecțiilor respiratorii.
Cele mai bune surse alimentare de vitamina D sunt laptele, iaurtul, ciupercile, cerealele fortificate, fructele de mare, sardinele, somonul, tonul şi ouăle.
Propolisul este, de asemenea, una dintre cele mai puternice arme din arsenalul terapiei naturale. Acest elixir plin de substanțe vindecătoare scade semnificativ riscul de infecție cu virusul gripal, dar și timpul de vindecare în cazul virozelor.
De asemenea, suplimentele cu echinacea stimulează sistemul imunitar şi previn sau ameliorează simptomele răcelii și gripei.
Zincul este un alt mineral care poate preveni sau reduce semnificativ durata de manifestare a răcelii sau a gripei. Îl găsești din belșug în carne, lactate și fructe de mare, dar se poate obține și din surse vegetale, cum sunt verdețurile, nucile, cerealele integrale și leguminoasele.
Iată, așadar, care este secretul oamenilor care nu răcesc niciodată: igiena exemplară, mișcarea zilnică, odihna și alimentația corectă, completată la nevoie de suplimente pentru imunitate.
Este adesea dificil să menții o dietă sănătoasă și echilibrată în lumea modernă. Cu toate tentațiile alimentare, fast-food-ul, lipsa de disciplină, și cu traiul accelerat este ușor să cădem în capcana consumului excesiv de alimente procesate, bogate în grăsimi saturate, zaharuri adăugate și lipsite de nutrienți.
Dacă nu reușești să menții o dietă echilibrată, suplimentele alimentare pot avea un rol esențial în asigurarea unei alimentații corecte. Mai jos, găsești câteva exemple din gama de suplimente oferite de Bioeel, o companie farmaceutică responsabilă din Târgu Mureș, cum ar fi Vitabun jeleuri gumate cu multivitamine, Vitamina C 500mg + D3+ Echinaceea, Sinus Hot-Rem pulbere în plicuri cu extracte din plante și o gamă variată de vitamine.
Pe website-ul bioeel.ro găsești o gamă largă de produse pentru prevenție și întărirea imunității, dar și pentru răceală și gripă accesând link-ul.
Fii în formă maximă și ține „la respect” răceala și gripa în sezonul rece!
CREATIV nr.42/05.09.2023