Cel mai nociv aliment pentru dinți. Medic: Se transformă într-un acid care atacă smalțul

Cel mai nociv aliment pentru dinți. Medic: Se transformă într-un acid care atacă smalțul
Foto: Shutterstock

Cele mai dăunătoare alimente pentru dinți

Obiceiurile noastre alimentare se reflectă asupra stării generale de sănătate, dar și asupra sănătății dentare. Anumite alimente pot fi dăunătoare pentru dinți din diverse motive, iar efectele negative pot varia în funcție de tipul alimentului, modul de consum și nivelul general de igienă orală.

Alimentele și băuturile pe care le consumăm pot avea un impact major asupra sănătății dinților, așa că e important să avem mare grijă la acest aspect. Există o varietate de motive pentru care anumite alimente pot fi dăunătoare pentru dinți: conțin zahăr, au aciditate și potențialul de a provoca uzură fizică asupra dinților.

Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne spune de care anume să nu abuzăm și de ce acestea sunt atât de dăunătoare pentru dantură.

Alimente cu zahăr, lipicioase

Consumul excesiv de zahăr poate duce la formarea plăcii bacteriene pe dinți. Bacteriile din placa formată metabolizează zahărul și produc acizi care erodează smalțul dentar, ducând la formarea cariilor.

Alimentele care sunt lipicioase sau care rămân agățate pe dinți pentru o perioadă mai lungă, cum ar fi bomboanele gumate sau caramelul, pot crea un mediu favorabil pentru dezvoltarea bacteriilor și a cariilor.

„Caramelele și ciocolata conțin extrem de mult zahăr și aderă la suprafața dentară, fiind apoi greu de îndepărtat. Mai simplu spus, se lipesc pe dinți și chiar pe suprafețele interdentare. În combinație cu bacteriile din cavitatea orală, zahărul care rămâne o perioadă mai lungă pe dinți se transformă într-un acid care atacă stratul protector al dinților, smalțul, iar astfel apariția cariilor este favorizată. Dacă simțim nevoia de ceva dulce, este de preferat să ne îndreptăm către ciocolata neagră, deoarece ea conține mai puțin zahăr”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

Fructele uscate, fie că vorbim despre caise, prune, smochine sau stafide, sunt foarte lipicioase. Ele se lipesc de dinți și îi încarcă cu foarte mult zahăr. Dacă vă place să le consumați, clătiți apoi bine gura cu apă.

Sunt recomandate totuși fructele proaspete, deoarece conțin mult mai puțin zahăr decât cele uscate.

Alimente și băuturi acide

Alimentele și băuturile acide, cum ar fi citricele, sucurile de fructe acidulate, băuturile răcoritoare carbogazoase și oțetul, pot eroda treptat smalțul dinților. Eroziunea acizilor poate subția smalțul și poate duce la sensibilitate dentară sau la apariția unor spații între dinți.

Cocktailurile dulci reprezintă o combinație nefastă de zahăr și alcool. Consumul repetat al acestor băuturi poate duce la eroziunea în timp al smalțului dinților, favorizând și ele apariția cariilor. În plus, le consumăm de cele mai multe ori reci, cu gheață, ceea ce poate fi o problemă mai ales pentru cei cu sensibilitate dentară. Recomand să bem cât mai rar cu putință astfel de cocktailuri, iar când o facem să folosim un pai, astfel încât contactul să nu fie direct cu dinții”, mai spune medicul stomatolog.

De asemenea, băuturile acidulate conțin în marea lor majoritate zahăr, fiind la rândul lor nocive pentru sănătatea dentară. În plus, pH-ul lor acid duce în timp la demineralizarea smalțului. Precursor al cariei, demineralizarea se manifestă ca o erodare a stratului superficial al dintelui, cu apariția unor pete albicioase de textură diferită, mai poroasă, față de textura lucioasă a smalțului natural.

Atenție și la citrice precum lămâile sau portocalele, fie că vorbim despre fructe în sine sau fresh-uri. Acestea erodează smalțul dentar atunci când sunt consumate des și în cantități mari. Prin urmare, pot favoriza apariția cariilor.

Consumul frecvent și excesiv de alcool poate usca gura, ceea ce poate duce la scăderea producției de salivă. Saliva are un rol important în neutralizarea acizilor și în protejarea smalțului.

Cafeaua și ceaiul pot cauza colorarea dinților și pot contribui la formarea petelor, deoarece conțin substanțe care pot pătrunde în smalțul dentar.

Alimente care conțin carbohidrați fermentabili

Carbohidrații fermentabili, cum ar fi pâinea albă, biscuiții și chipsurile, pot fi descompuse în gură de bacterii, rezultând în producția de acizi care erodează smalțul dentar.

„Chipsurile aderă ușor la suprafața dinților din cauza conținutului ridicat de amidon. La fel ca în cazul zahărului, bacteriile din cavitatea orală transformă în acid acest amidon, ducând la demineralizarea dinților și, în cele din urmă, la apariția cariilor. Produsele de patiserie conțin la rândul lor zaharuri și sunt aderente pe suprafața dinților”, adaugă medicul stomatolog.

Nu în ultimul rând, evitați consumul frecvent de alimente tari, dure, cum ar fi gheața, semințele sau nucile. Acestea pot duce la fisuri sau crăpături în smalțul dentar.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Sorina Stroe - Medic stomatolog
Sorina Stroe este medic stomatolog în cadrul Clinicii MG Dental. A absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București în anul 2014. Deține un doctorat în Biomateriale de adiție. Sorina Stroe este, de asemenea, asistent universitar doctor la Catedra de Estetică ...
citește mai mult