Oamenii de știință susțin că berea este bună pentru tractul gastrointestinal și că are efecte benefice pentru sănătate comparativ cu alte băuturi probiotice. Bacteriile benefice din bere ajută intestinele și îmbunătățesc sistemul imunitar.
Berea este bogată în antioxidanți care îmbunătățesc compușii cunoscuți ca polifenoli. Alături de fibre are potențialul de a îmbunătăți dezvoltarea unui mecanism probiotic sănătos al tractului gastrointestinal.
Autorii studiului realizat de China’s Dalian Medical University spun că „atunci când berea este consumată cu moderație, fenolii și alți nutrienți pe care îi conține sunt divizați și astfel apar efectele antiinflamatorii, antioxidante și imunomonulatoare”.
În ultimii ani s-au făcut numeroase cercetări în acest sens, iar oamenii de știință din Belgia, Portugalia, România și Spania susțin beneficiile pentru sănătate ale berii. Studii anterioare au descoperit că acești compuși bioactivi din bere pot preveni afecțiuni precum bolile cardiovasculare și pot îmbunătăți circulația sangvină și funcția imunitară.
Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate în lume și numeroase studii încearcă să găsească soluții pentru tratamentul, dar mai ales prevenirea lor.
Beneficiile cardiovasculare ale berii se explica prin creșterea nivelului HDL colesterol (fracțiunea „bună”, care are roluri multiple, cel mai cunoscut fiind protecția anti-ateroscleroză), prin scăderea nivelului homocisteinei și prin rolul antiagregant.
Diabetul zaharat de tip II are o incidență în creștere, în special în țările dezvoltate economic, fiind o afecțiune complexă, care în timp poate produce infarct miocardic, polineuropatie, insuficiență renală, orbire.
Este cunoscut faptul că un consum moderat de alcool reduce riscul apariției diabetului zaharat de tip II cu 30%, dar mecanismul de acțiune nu este cunoscut și cercetat pe deplin.
Siliciul din bere are efecte pozitive în menținerea arhitecturii osoase, alături de calciu și fosfor. Este ușor de absorbit de către organism, berea fiind, alături de apă, o sursă importantă de siliciu.
Procesul de îmbătrânire duce la apoptoză și la moarte celulară. Este un proces normal, dar anumite substanțe pot grăbi sau agrava acest fenomen. Radicalii liberi sunt molecule care lezează celula, ducând la degenerarea și moartea ei.
Antioxidanții, prin cuplarea cu aceste molecule nocive, protejează la nivelul celular organismul. Studii recente au dovedit că fructele de pădure, arme redutabile anti-radicali liberi, potențează efectul antioxidant și anti-aging în combinație cu alcoolul, în cantități moderate.
Știai că berea nu face burtă? Citește aici cele mai frecvente mituri despre bere.