Oftatul des și prelungit poate fi mai mult decât un semn de… plictiseală. Chiar dacă mulți dintre noi asociem oftatul des cu lipsa de ocupație sau cu resemnarea, acest simptom poate ascunde anumite probleme de sănătate, fie ele fizice sau psihice.
Oftatul este, în general, un lucru bun pentru sănătatea noastră. El are rolul de a reumfla alveolele, mici săculeți cu aer din plămâni, atunci când „lenevesc”. Printr-un inspir profund, acești săculeți cu aer își recapătă funcția importantă, și anume de a asigura schimbul gazos de oxigen și dioxid de carbon.
Totuși, oftatul prea des poate semnala existența unei boli respiratorii sau a unor tulburări afective, precum depresia ori anxietatea.
Când ești permanent într-o stare de stres, corpul reacționează și fizic, nu doar emoțional. Pot apărea simptome precum transpirația abundentă, durerile la stomac, diareea, bătăile rapide ale inimii, dar și oftatul des.
Stresul ne face să hiperventilăm și asta duce adeseori la episoade mai frecvente de oftat, ca urmare a senzației de lipsă de aer.
Citește și: Hiperventilația nu e mereu semn de anxietate. Uneori poate ascunde o problemă gravă la plămâni!
La fel se întâmplă și dacă suferim de anxietate. Potrivit unui studiu, oftatul des este o trăsătură comună a persoanelor care se confruntă cu tulburări de anxietate, stres posttraumatic, diverse fobii sau atacuri de panică.
Sentimentul profund de tristețe, disperare, singurătate, deznădejde sau neputință se poate manifesta, de asemenea, prin oftat prelungit și frecvent. Nu e de mirare astfel că depresia se numără printre posibilele cauze ale acestui simptom.
Astmul și boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) ne fac să oftăm des, din cauza afectării plămânilor.
Alte semne ale acestor tulburări respiratorii sunt senzația de sufocare (lipsă de aer), tusea, secreția excesivă de mucus în gât, respirația șuierătoare (wheezing) și durerea apăsătoare în piept.
Dacă ai peste 40 de ani și fumezi sau ai fumat în trecut, riscul de a avea BPOC este mult mai crescut.
Spirometria este analiza prin care medicul îți poate spune dacă ai sau nu BPOC. Este vorba despre un test de respirație simplu, care durează doar câteva minute, nu provoacă niciun disconfort și măsoară cantitatea de aer care circulă prin plămâni.
Trebuie să programezi cât mai rapid o consultație la medic dacă oftezi des și prezinți unul sau mai multe dintre următoarele simptome:
Citește și: Ce sunt și cum poți opri gândurile în exces?