Studiul realizat în prima jumătate a anului 2023 de către Asociația pentru Reproducere Umană din România a dezvăluit care sunt cauzele infertilității feminine și masculine la nivel național. Cercetarea a fost una de amploare, cu un eșantion de peste 4.400 de participanți ce aveau vârste cuprinse între 25 și 45 de ani (femei) și 25-60 de ani (bărbați).
Rezultatele sunt de o importanță majoră, în special pentru femeile care vor să devină mame, deoarece, apelând la un specialist în infertilitate, vor reuși să descopere mai ușor cauza și, implicit, să poată beneficia de tratamentul adecvat în vederea obținerii unei sarcini.
Există diverse probleme de sănătate care pot reduce șansele de concepere și, de aceea, este nevoie de investigații amănunțite. Care sunt cele mai importante ne explică dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate.
Trompele uterine sunt acele tuburi care transportă ovulul în uter. Când ovarul eliberează un nou ovul (în timpul ovulației), acesta călătorește de-a lungul marginii ovariene într-una dintre trompele uterine. Aici va fi în cele din urmă fertilizat de spermatozoizi. Odată ce ovulul este fertilizat, el coboară apoi de-a lungul trompei uterine, propulsat de cilii peretelui interior, în uter.
Aproximativ un sfert (26%) din tulburările de fertilitate sunt cauzate de o problemă de permeabilitate a tuburilor. Vorbim de impermeabilitatea trompelor când un „obstacol” împiedică progresul normal al ovulului, spre uter.
Distingem astfel:
Majoritatea cauzelor de obstrucție sunt infecțiile tractului genital, care au apărut în trecut. Acestea sunt în mare parte cauzate de boli cu transmitere sexuală (cum ar fi chlamydia), care este posibil să fi trecut neobservate, dar au blocat trompele uterine făcându-le impermeabile.
În afară de infecții, pot fi prezente și aderențe, adică atunci când cele două părți ale peretelui tubar se lipesc una de cealaltă.
În cele din urmă, problemele de endometrioză pot provoca obstrucția tuburilor (mai jos vom vorbi, pe larg, despre endometrioză). Într-adevăr, bucăți de mucoasă uterină pot ajunge în trompele uterine sau pe ovare și pot bloca progresul spermatozoizilor către ovul, împiedicând astfel fecundarea.
Pentru a identifica o problemă de permeabilitate tubară, medicul specialist în infertilitate poate sugera mai multe teste în timpul evaluării infertilității:
Rezerva ovariană definește cantitatea ovocitelor localizate în ambele ovare ale unei femei.
O femeie se naște cu aproximativ 2.000.000 de ovule care se pierd de-a lungul vieții. La începutul pubertății, majoritatea femeilor mai au doar aproximativ 400.000 de ovule, iar până la 35 de ani acest număr scade și mai mult la aproximativ 27.000. Iar scăderea este continuă odată cu înaintarea în vârstă.
Vârsta este, așadar, un factor important de luat în considerare atunci când vreți să rămâneți însărcinată. Ca să vă faceți o idee, între 30 și 35 de ani, probabilitatea de a avea un copil este de 15% pe ciclu (lună), în timp ce la 40 de ani este de aproximativ 5%.
Alți factori vă pot reduce șansele de a rămâne însărcinată, sunt: fumatul, tratamentele pentru cancer, cum ar fi radioterapia și chimioterapia, sau o infecție pelviană.
O reducere a numărului de foliculi ovarieni la femeile aflate la vârsta fertilă indică o rezervă ovariană scăzută și este o cauză majoră a infertilității în multe cupluri (24% dintre cazuri). Pentru a vă cunoaște rezerva ovariană, este recomandat să faceți anumite analize de sânge:
Pe lângă măsurarea hormonilor prin teste de sânge, ultrasunetele sunt folosite pentru a număra foliculii mici (antrale) din ovare. Unele tehnologii fac posibilă determinarea numărului de foliculi prezenți care se încadrează și în intervale de dimensiuni predefinite (adică de la 2 la 10 mm).
Acest lucru poate fi util în special pentru pacienții cu număr mare de foliculi antrali, deoarece permite medicilor să vizualizeze și să interpreteze numărul de foliculi mai eficient. Ecografia vaginală este utilizată pentru a număra foliculii care eliberează ovule, ceea ce ajută la prezicerea răspunsului la stimularea hormonală.
Medicul specialist în infertilitate are mai multe opțiuni terapeutice pentru a îmbunătăți funcția ovariană la femeile cu rezervă ovariană scăzută:
Conform studiului efectuat de Asociația pentru Reproducere Umană din România efectuat la începutul anului 2023, 63% din cuplurile tratate de infertilitate au obținut o sarcină în mai puțin de 2 ani de tratament. O treime a obținut sarcina în mai puțin de 1 an.
Endometrul este cel care „căptușește” uterul. Când apare endometrioza, această mucoasă se îngroașă în locuri din afara uterului, ceea ce poate provoca dureri pelvine, menstruații dureroase și probleme de fertilitate. Starea cronică a endometriozei afectează între 5 și 10% dintre femei în timpul anilor reproductivi. Medicii și oamenii de știință încă nu înțeleg pe deplin această afecțiune sau de ce apare.
Este posibil să aveți endometrioză și să nu experimentați niciunul dintre următoarele semne și simptome:
Aceste simptome pot fi, de asemenea, rezultatul unei alte cauze decât endometrioza.
Nimeni nu știe exact de ce apare endometrioza, dar există factori care cresc riscul de a suferi de această problemă, printre care:
Poate fi mai greu să rămâneți gravidă dacă aveți endometrioză (în 18% din cazuri, endometrioza este cauza infertilității). Țesutul cicatricial poate bloca trompele uterine și poate împiedica întâlnirea ovulelor și spermatozoizilor.
Din fericire, multe femei cu endometrioză sunt capabile să rămână însărcinate, dar au nevoie de mai mult timp. Fertilizarea in vitro ( FIV) este, de asemenea, o opțiune.
În unele cazuri, specialistul în infertilitate poate recomanda eliminarea excesul de endometru cu ajutorul unei intervenției chirurgicale. Această procedură se realizează de obicei prin laparoscopie (instrumentele cu fibră optică sunt introduse în peretele abdominal).
Studiile arată că tratarea endometriozei cu hormoni nu îmbunătățește fertilitatea. Cu alte cuvinte, FIV ar putea fi singura opțiune. Dar asta va stabili doar medicul cu specializare în tratarea infertilității.