Persoanele care trebuie să evite glutenul sunt cele care suferă de boală celiacă, intoleranță la gluten, alergie la gluten sau pur și simplu au o sensibilitate la anumite cereale. Cea mai răspândită problemă de sănătate legată de gluten este boala celiacă și afectează 1% din populație.
Este o afecțiune autoimună, cronică, care apare la persoanele predispuse genetic la care ingestia de gluten duce la distrugerea mucoasei intestinului subțire. Această afecțiune medicală poate apărea la orice vârstă, după ce pacientul începe să mănânce alimente care conțin gluten.
Despre simptome, factori de risc, analize indicate și regim alimentar pentru boala celiacă ne vorbește în continuare Dr. Oana Bogdana Greblă, Nutriționist-Dietetician.
În cazul copiilor, boala celiacă poate da următoarele simptome:
Citește și: Boala de reflux gastroesofagian: regim alimentar și remedii naturiste pentru calmarea simptomelor
În cazul adulților, cele mai comune simptome sunt:
Boala celiacă tinde să fie mai frecventă la persoanele care au:
Citește și: Dieta vegetariană: exemplu de meniu pentru o zi și beneficii pentru sănătate
Diagnosticul de boală celiacă îl va stabili medicul în urma unui set complex de analize medicale.
Cea mai utilizată analiză pentru depistarea bolii celiace în urma anamnezei este determinarea anticorpilor anti-transglutamină tisulară și a anticorpilor anti-endormisium IgA.
Apoi testările genetice pentru antigenele leucocitelor umane (HLA-DQ2 și HLA-DQ8) pot fi utilizate pentru a exclude sau a confirma boala celiacă.
De asemenea, pacientul poate face o endoscopie digestivă superioară cu biopsii multiple. Biopsiile presupun examinarea unor fragmente de țesut sau celule și au rolul de a ajuta medicul în punerea unui diagnostic corect.
Este important de precizat faptul că în timpul investigațiilor pacientul nu trebuie să excludă glutenul din dieta sa zilnică, deoarece testele efectuate analizează modul în care organismul răspunde la interacțiunea cu proteina specifică din gluten, așa că dacă persoana suspectă renunță la gluten acuratețea rezultatelor ar putea să scadă.
Regimul alimentar joacă un rol foarte important în tratamentul bolii celiace, deoarece prin eliminarea glutenului din dietă se va reduce inflamația de la nivelul intestinului subțire, iar în timp pacientul se poate vindeca.
Studiile arată că vindecarea se produce mai repede în cazul copiilor în comparație cu adulții. De exemplu, copiii se pot vindeca într-o perioadă de 4-7 luni, pe când vindecarea adulților se poate extinde pe durata câtorva ani.
Glutenul poate fi ascuns în multe produse, inclusiv în sosuri, mezeluri, medicamente sau produse nealimentare, cum ar fi:
Principalele surse de gluten sunt: