Dacă te trezești cu spatele înțepenit și durerile sunt insuportabile, de vină poate fi poziția în care dormi. Sigur că și calitatea saltelei contează, la fel și faptul că faci sau nu mișcare ori dacă ai o greutate prea mare. Însă în multe situații durerile de spate resimțite cu precădere dimineața sunt consecința poziției incorecte în timpul somnului.
Află mai jos care sunt cele mai bune, dar și cele mai proaste poziții de dormit.
Citește și: 5 motive pentru care te trezești cu ochii umflați dimineața. Știai de trucul cu lingura?
Alinierea corectă a coloanei vertebrale este esențială pentru a preveni durerile de spate. Atunci când dormi într-o poziție neutră se reduce presiunea asupra gâtului și spatelui.
Atenție și la fermitatea saltelei. Experții spun că dormitul pe o saltea de fermitate mai mare este benefică pentru spate. În schimb, saltelele foarte moi, în care „te scufunzi”, nu sunt tocmai indicate dacă ai probleme cu spatele sau vrei să le eviți.
Citește și: 10 motive pentru care te trezești cu dureri de spate dimineața
Cea mai bună poziție de somn pentru a preveni durerile de spate este, din păcate, cea mai evitată de majoritatea persoanelor. Dormitul pe spate este cel mai indicat, spun experții, dar unele persoane susțin că nu au parte de un somn profund dacă dorm în această poziție.
Pentru o aliniere optimă a coloanei, se recomandă folosirea unei perne sub cap sau gât și alta sub genunchi. Cu toate acestea, poziția pe spate este contraindicată în cazul gravidelor, deoarece poate reduce circulația sângelui către inimă și, implicit, către bebeluș.
Citește și: Cele mai bune remedii pentru gât înţepenit
O altă variantă, nu la fel de bună, dar nici cea mai proastă, este poziția de somn pe o parte. Dormind astfel, vei reduce riscul să te confrunți cu dureri de spate și senzația de gât înțepenit.
De asemenea, poziția pe-o parte, cu picioarele întinse, este indicată și persoanelor care sforăie sau se confruntă cu apnee de somn, deoarece menține căile aeriene superioare deschise.
Pentru o aliniere corectă a coloanei în timpul somnului pe o parte se recomandă folosirea unei perne între picioare, la nivelul genunchilor.
Citește și: 10 cauze ale durerilor de cap apărute dimineața. Ce poți face pentru a le preveni
Mai puțin indicat este însă dormitul pe o parte cu picioarele strânse și capul lăsat în jos, cunoscută și sub denumirea de poziție fetală. Deși foarte multe persoane adoptă această poziție de somn, experții nu o recomandă, deoarece favorizează distribuția inegală a greutății, ceea ce poate duce la dureri de spate și de articulații.
Însă de departe cea mai nerecomandată poziție de somn este cea pe stomac/burtă, cu capul în pernă, pe stânga sau pe dreapta. Deoarece aplatizează curbura naturală a corpului, această poziție pune o presiune imensă pe coloană, dar și pe musculatură și articulații – fiind afectate inclusiv articulațiile gleznei, ca urmare a poziției greșite a picioarelor în timpul somnului.
De asemenea, dormitul pe burtă este una dintre cauzele principale ale gâtului înțepenit și durerii resimțite în zona cervicală.
Citește și: De ce te trezești cu nasul înfundat dimineața? 6 cauze și soluții