Oboseala extremă după 40 de ani „lovește” mai ales în femei. De ce și care sunt soluțiile?

  • Publicat:
Oboseala extremă după 40 de ani „lovește” mai ales în femei. De ce și care sunt soluțiile?
Sursa foto: Envato

Dacă simți nevoia să dormi încontinuu pentru câteva zile și singura ta „prietenă” care te ține în priză este cafeaua în cantități mari, foarte probabil faci parte din categoria de vârstă 40+. Oboseala extremă își arată frecvent colții după mulți ani în care ne-am neglijat, punându-i în schimb pe alții pe primul loc, fie că a fost vorba despre copii, partener de viață sau părinți. Mai mult, după vârsta de 40 de ani, unele femei încep să resimtă tot mai puternic modificările hormonale ce precedă menopauza.

Există mai multe explicații ale „obositorilor ani 40”. Citește mai jos pentru a afla care sunt cauzele, dar și soluțiile pentru oboseala cu care te confrunți.

Toamna vine la pachet cu insomnie

Mai ales odată cu schimbarea anotimpului, toamna în special, femeile acuză stări de oboseală care persistă. O parte din vină, spun experții, poate fi atribuită micșorării zilei, care ne oferă mai puțină lumină naturală decât în timpul verii, ceea ce are un impact major asupra somnului.

Atunci când nu dormim destul sau avem un somn agitat, vom resimți efectele a doua zi: oboseală, ceață cerebrală, dificultăți de concentrare, tulburări de memorie, nervozitate, somnolență excesivă.

Modificările hormonale ne obosesc după 40 de ani

Femeile au nevoie de mai mult somn, dar cu toate acestea dorm mult mai puțin (și mai prost în comparație cu bărbații). Iar asta poate fi și consecința modificărilor hormonale!

După 40-45 de ani intrăm în perioada de premenopauză și multe femei pot resimți mai puternic oboseala. Corpul încearcă „să ne pregătească” prin dezechilibre hormonale pentru menopauză, o perioadă firească din viața oricărei femei.

Senzația de oboseală extremă, transpirația abundentă în timpul nopții, ciclul menstrual neregulat sau menstruațiile abundente se numără prin semnalele acestor modificări hormonale.

Succesul vine cu un preț: stres „tratat” cu stimulente

O altă cauză a oboselii persistente după vârsta de 40 de ani poate fi „tratamentul” cu vin, cafea și multe dulciuri. Femeile ajunse la această vârstă au deja, cel mai probabil, o carieră înfloritoare (dar foarte solicitantă), poate au reușit să pună bazele propriei afaceri (dar se tem tot timpul că vor eșua), iar dacă au copii, aceștia sunt în perioada adolescenței, care vine cu numeroase provocări pentru părinți. Acestora li se poate adăuga grija pentru părinții vârstnici, care au nevoie de atenție pentru problemele lor medicale.

Toate aceste îngrijorări își pot pune amprenta asupra femeilor de 40 de ani, care încearcă din răsputeri să le facă față prin diverse strategii, unele corecte, altele complet contraindicate.

Spre exemplu, consumul de alcool, mai ales seara, nu este deloc o variantă ajutătoare. Deși pare că va aduce alinare, alcoolul nu face decât să înrăutățească lucrurile. La fel și energizantele sau cafeaua consumată în exces în timpul zilei ori dulciurile devorate la miezul nopții, pe întuneric.

Specialiștii spun că toate aceste stimulente nu fac decât să ne „biciuiască” creierul, să îl lase pur și simplu fără energie. 

Cum combatem oboseala după 40 de ani

Primul lucru pe care ar trebui să îl facem, dacă ne confruntăm cu stări de oboseală persistentă, este să ne adresăm medicului. Doar el ne cunoaște istoricul medical și, pe baza simptomelor, ne poate recomanda cel mai bun tratament.

Una dintre soluții poate consta în administrarea unui supliment cu magneziu, care ajută la combaterea nervozității, stresului, tulburărilor de concentrare și insomniei. Alte suplimente utile pot fi cele cu vitaminele B, C și D, precum și probioticele (esențiale pentru sănătatea microbiomului intestinal, denumit „al doilea creier”).

De asemenea, este importantă și menținerea glicemiei în echilibru pentru recăpătarea energiei. Atenție, așadar, la alimentele consumate, cu precădere la dulciuri și făinoase care cresc rapid valorile zahărului din sânge, dar la fel de brusc le și scad, ceea ce se traduce în stări de oboseală și somnolență.

E important să consumăm mai multe alimente cu grăsimi sănătoase, care „hrănesc” hormonii ce ne mențin starea de bine. Nucile, avocado, semințele, somonul se numără printre alimentele care trebuie consumate mai des după vârsta de 40 de ani, la fel și cele bogate în proteine. În schimb, alimentele „de confort”, cum sunt prăjiturile, snacksurile, fast-foodul, trebuie evitate sau limitate cantitativ pe cât posibil.

Nu în ultimul rând, trebuie să ne disciplinăm în așa fel încât zilnic să facem mișcare, măcar 30 de minute. Exercițiile ajută la eliberarea de endorfine, moleculele fericirii care ameliorează stresul, anxietatea şi stările depresive şi pot îmbunătăţi calitatea somnului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Protecția solară pe înțelesul tuturor
Protecția solară pe înțelesul tuturor