Când te gândești la alimente bogate în potasiu, prima variantă care-ți vine în minte sunt bananele, dar după mai multe căutări, ai fi surprins să afli că lista este mai lungă de atât. Înainte de toate, hai să înțelegi ce este potasiu și de ce organismul tău are nevoie de acest mineral.
Potasiu are numeroase beneficii, dar înainte de toate, află că acesta este un mineral care, alături de alte vitamine, este considerat un micronutrient și este esențial pentru buna funcționare a organismului. Cu excepția vitaminei D, corpul nu o poate produce în mod natural, motiv pentru care trebuie să iei potasiu din alte surse, scrie Centrul de Prevenție și Control al Bolilor (CDC).
În principiu, potasiu sprijină organismul în multe moduri: ajută la reglarea fluidelor din interiorul celulelor, asigurând că acestea au parte de aportul necesar de apă pentru a funcționa corespunzător. Menținerea unui nivel optim de potasiu este necesar pentru funcționarea corespunzătoare a inimii, rinichiului și mușchilor, scrie Institutul Național de Sănătate (NIH).
Mineralul poate juca un rol esențial în stabilizarea tensiunii, iar asta pentru că ajută corpul să elimine excesul de sodiu, un alt electrolit care, luat în exces, duce la hipertensiune. De asemenea, relaxează vasele de sânge, sporește circulația sangvină și reduce nivelul tensiunii arteriale.
Atunci când corpul nu are o cantitate suficientă de potasiu, pot apărea probleme serioase. În multe cazuri, un nivel redus poate duce la apariția problemelor de tract gastrointestinal și să te confrunți cu vărsături sau diaree. Dacă ai probleme precum palpitații, constipație, stări de oboseală sau senzația de furnicătură în corp, află că așa se manifestă carența potasiu, scrie Cleveland Clinic. În cazuri severe, lipsa de potasiu poate duce la crampe musculare, bătăi de inimă neregulate și amețeli.
Alimentele bogate în potasiu tind să fie leguminoasele, verdețurile, fructele și produsele lactate. Data viitoare când mergi la cumpărături, nu uita să treci pe listă următoarele alimente.
Fructe și legume:
Produse lactate:
Cereale:
Leguminoase:
Carne și fructe de mare:
Băuturi:
Potrivit Institutului Național de Sănătate, trebuie să consumi: