Adevărul despre orezul brun. Ce spune un medic și cu ce să-l înlocuiești. „Este orez alb care conține coloranți”

Orezul brun se spune că este o variantă sănătoasă, pentru că este un aliment integral. Dar ce facem când nu citim eticheta?
  • Publicat:
Adevărul despre orezul brun. Ce spune un medic și cu ce să-l înlocuiești. „Este orez alb care conține coloranți”
Foto: envato

Există o controversă de mulți ani când vine vorba de alegerea orezului. Orezul brun se spune că este o variantă sănătoasă, pentru că este un aliment integral. Complet adevărat, dar ce facem când nu citim eticheta și aparențele sunt înșelătoare?

Nu mulți dintre noi obișnuim să citim eticheta produselor pe care le cumpărăm, dar dacă am face mai des acest lucru am fi surprinși să descoperim că unele alimente pe care le consumăm și pe care le considerăm sănătoase pot fi de-a dreptul înșelătoare. Cu siguranță ați auzit de multe ori de conceptele „bio” sau „organic”. Multe ambalaje ilustrează cele două cuvinte, dar realitatea poate fi alta.

Am răsfoit recent cartea „Speranță în tratarea cancerului- o abordare integrativă”, a doctorului Antonio Jimenez, fondator și director medical al Centrelor de tratament de renume mondial Hope4Cancer. Am fost surprinsă când am văzut că vorbește despre orezul basmati ca fiind o alegere sănătoasă, în special pentru pacienții cu cancer. Pentru că am avut ocazia să stăm la povești, i-am menționat faptul că obișnuiesc să consum orez brun, integral, știind că este o variantă sănătoasă și că am fost surprinsă să descopăr că orezul basmati ar putea fi o alegere mai bună.

Adevărul despre orezul brun

Întrebat dacă orezul brun este o variantă sănătoasă, medicul mi-a spus într-un interviu pentru „Ce se întâmplă, Doctore?” că „Uneori, da. Pentru că alteori este orez alb care conține coloranți. Deci ar trebui să citim eticheta. De cele mai multe ori, în Statele Unite, eticheta nu este destul de precisă, pentru că autoritățile sunt foarte indulgente cu specificațiile de pe etichetă. De exemplu, laptele organic trebuie să fie pe etichetă doar 40% organic. Restul?”

Citește aici interviul integral.

Despre orezul basmati

Comun în bucătăria indiană, acest soi de orez cu bob lung este intens aromat, gustul său amintindu-ne de popcorn sau nuci prăjite. Basmati poate fi gătit normal, funcţionând bine în mâncăruri precum pilaf, umpluturi, salate sau aperitive.

În general, orezul basmati este bogat în carbohidraţi şi calorii, dar şi în micronutrienţi precum acid folic, tiamină şi seleniu. 163 de grame de orez basmati gătit conţin:

  • Calorii: 210
  • Proteine: 4.4 grame
  • Grăsime: 0.5 grame
  • Cabohidraţi: 45.6 grame
  • Fibre: 0.7 grame
  • Sodiu: 399mg
  • Acid folic: 24% din necesarul zilnic recomandat
  • Tiamină: 22% din necesarul zilnic recomandat
  • Seleniu: 22% din necesarul zilnic recomandat
  • Niacine: 15% din necesarul zilnic recomandat
  • Cupru: 12% din necesarul zilnic recomandat
  • Fier: 11% din necesarul zilnic recomandat
  • Vitamina B6: 9% din necesarul zilnic recomandat
  • Zinc: 7% din necesarul zilnic recomandat
  • Fosfor: 6% din necesarul zilnic recomandat
  • Magneziu: 5% din necesarul zilnic recomandat
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult