Din punct de vedere anatomic, plica reprezintă un pliu al capsulei articulației genunchiului ce are rolul de a asigura o mobilitate bună a acestei articulații. La nivelul fiecărui genunchi se regăsesc patru plici sinoviale, însă, dintre toate acestea, plica sinovială medială este cel mai des afectată. De regulă, aceasta se inflamează și se interpune între rotulă și femur, provocând pacientului durere și/sau disconfort în timpul executării diferitelor activități fizice.
Sindromul de plică sinovială medială este în cele mai multe dintre cazuri de natură traumatică și poate să apară din numeroase cauze, precum loviturile/căzăturile în genunchi, mișcări repetitive ale articulației genunchiului sau atunci când petrecem prea mult timp în genunchi, forțând și suprasolicitând această articulație.
Și activitățile sportive care implică mişcări de flexie şi extensie , precum joggingul sau ciclismul, pot reprezenta un factor de risc pentru cei care le practică atunci când suprasolicită articulația genunchiului sau în cazul în care au suferit o accidentare în timpul practicării lor.
Ca urmare a acestor activități sau mișcări repetitive, plica medială se poate îngroșa şi poate dezvolta de asemenea cicatrici, devenind în timp mai sensibilă și predispusă la diferite leziuni.
Citește și: Neuromul Morton: cauze, simptome, opțiuni de tratament
Chiar dacă simptomele diferă de la un pacient la altul și depind de diverși factori, precum vârsta, istoricul medical al pacientului sau prezența altor afecțiuni asociate, este bine să cunoașteți câteva dintre simptomele comune în cazul sindromului de plică sinovială. Indiferent că vă confruntați cu unul dintre cele menționate sau cu mai multe, nu amânați întâlnirea cu medicul ortoped. Așadar, cei mai mulți dintre pacienții diagnosticați cu această afecțiune au resimțit:
Sindromul de plică medială poate să apară din numeroase cauze, iar singurul care poate stabili diagnosticul corect este medicul ortoped.
Pentru început, examenul clinic reprezintă primul pas, deoarece îl ajută pe medicul ortoped să localizeze durerea și să determine dacă banda de țesut poate fi simțită sau nu.
Dacă există incertitudini cu privire la confirmarea diagnosticului de plică sinovială medială sau în cazul în care medicul ortoped suspectează prezența altor afecțiuni asociate, acesta poate recomanda pacientului efectuarea unui RMN.
Atunci când diagnosticul este confirmat, medicul ortoped poate decide ce tip de tratament va recomanda pacientului în cauză.
Pentru început, pacientului diagnosticat cu sindromul de plică sinovială medială i se poate recomanda efectuarea unui tratament conservator în vederea reducerii simptomelor. Acesta poate implica:
Dacă simptomele nu s-au ameliorat, iar pacientul acuză în continuare durere și disconfort, tratamentul chirurgical rămâne soluția ideală. Acesta constă în artroscopia de genunchi, care presupune înlăturarea artroscopică a plicii sinoviale.
În acest fel pacientul își poate recăpăta mobilitatea articulației genunchiului și se poate reîntoarce în scurt timp la activitățile zilnice fără a resimți disconfort sau durere.