Emulsificatorii folosiți în industria alimentară cresc semnificativ riscul de boli cardiovasculare, arată un studiu recent publicat în revista științifică British Medical Journal.
Potrivit concluziilor prezentate în cadrul congresului Societății Europene de Cardiologie, care a avut loc la începutul lunii septembrie în Amsterdam, consumul zilnic de alimente ultraprocesate care conțin anumite E-uri nu rămâne fără urmări.
Mai precis, spun cercetătorii, emulgatorii sau emulsificatorii (amidon modificat, lecitine, gumă xantan, mono și digliceridele acizilor grași, caragenan, guma guar) din compoziția acestor alimente cresc riscul de boli cardiovasculare și cerebrovasculare, principala cauză de mortalitate în lume.
O estimare Open Food Facts arată că peste 50% din alimentele și băuturile din magazine conțin cel puțin un emulsificator în compoziție.
Studiul observațional NutriNet-Santé a constat în urmărirea a peste 95.000 de persoane (79% femei, 21% bărbați), cu vârsta medie de 43 de ani, fără antecedente de evenimente cardiovasculare, timp de aproximativ 7 ani.
Experții au vrut să vadă dacă există o legătură între alimentația participanților și incidența bolilor cardiovasculare în rândul acestora.
Iar rezultatele au fost limpezi: cu cât mâncăm mai des și în cantitate mai mare alimente care conțin E-uri, cu atât riscul să ne confruntăm cu evenimente cardiovasculare și cerebrovasculare este mai crescut.
Din totalul participanților la studiu, 1.044 au fost diagnosticați cu boli cardiovasculare (infarct miocardic, cardiopatie ischemică, angioplastie, angină pectorală etc.), iar 974 cu boli cerebrovasculare (accident vascular cerebral, atac ischemic tranzitoriu etc.).
E-urile vizate sunt în special E460, E466, E468, E472b, E472c și E339, folosite în industria alimentară pentru a crește termenul de valabilitate, dar și pentru a „umple”, da textură sau stabiliza ingredientele din anumite alimente.
Exemple de alimente care conțin de regulă astfel de E-uri sunt: biscuiții, prăjiturile, napolitanele, produsele de patiserie, supele la plic, maioneza, dressingurile de salată, cerealele, margarina și cartofii procesați.
În concluzie, citiți cu atenție etichetele produselor alimentare și încercați, pe cât posibil, să le evitați pe acelea care conțin astfel de E-uri sau măcar să le consumați cât mai rar și în cantitate mică.