Femeile din București care vor să beneficieze de consultații senologice, ecografii mamare și teste Babeș Papanicolau gratuite au această posibilitate în perioada 18 septembrie-30 octombrie. Testele medicale sunt oferite prin Unitatea Mobilă Renaşterea în 3 sectoare din Capitală.
Unitatea de Diagnostic Mobil – Col Uterin are în dotare cabinet de ginecologie la standarde europene, iar până în prezent au fost efectuate peste 28.800 de investigații medicale gratuite, în 62 de localități din țară.
În perioada 18-29 septembrie, Unitatea Mobilă Renaşterea va staţiona în Parcul Sebastian din Capitală şi va oferi gratuit 200 de teste Babeş Papanicolau femeilor care locuiesc în sectorul 5.
Ulterior, în perioada 1-14 octombrie, Unitatea va staţiona în parcarea unui mall din sectorul 1 şi va oferi peste 400 de teste Babeş Papanicolau, ecografii mamare şi consultaţii senologice.
Începând cu data de 16 octombrie și până pe 30 octombrie, vor fi oferite teste Babeş Papanicolau gratuite în sectorul 3 al Capitalei.
Persoanele interesate se pot programa la numărul de telefon 0756.713.652 sau direct la fața locului. Programul Unității Mobile este de luni până vineri, în următoarele intervale orare: 9.00-12.00 și 14.00-18.00.
Traseul Unității Mobile Renașterea va continua și în luna noiembrie, iar prima oprire va fi la Sărata Monteoru, jud. Buzău, în cadrul unui eveniment ce va avea loc în perioada 3-5 noiembrie. Pentru a fi la curent cu traseul Unității Mobile puteți urmări pagina de Facebook a Fundației Renașterea.
Testul Papanicolau este o investigație pe care orice femeie cu vârsta între 20 și 65 de ani trebuie să îl facă anual sau măcar o dată la 3 ani, ca metodă de screening împotriva cancerului de col uterin.
Printre semnele specifice cancerului cervical se numără:
Testul Papanicolau este o investigație foarte simplă, durează doar 5 minute, nu doare și se poate efectua în cadrul unui control ginecologic de rutină.
În general, se recomandă ca femeile să facă testul Papanicolau începând cu vârsta de 21 de ani sau de la începutul vieții sexuale, indiferent de vârstă.
O leziune precanceroasă se poate transforma în boală în 1-3 ani, așa încât cel mai bine este ca testarea să se facă la un an.
Investigația poate detecta precoce modificările celulare anormale, permițând astfel intervenții și tratament prompt pentru a preveni progresia către cancerul de col uterin.
Potrivit statisticilor, peste 1.800 de femei mor anual în România ca urmare a cancerului de col uterin şi aproape 3.400 sunt diagnosticate cu această boală. Incidența este de 2,5 ori mai mare decât media UE, iar rata mortalității – de peste 4 ori mai mare.
În România, rata mortalității este cea mai mare din Europa – lipsa informării, accesul precar la servicii medicale și nivelul de trai ce nu permite controale regulate conduc la diagnosticarea târzie a bolii și la scăderea șanselor de vindecare.
Totuși, conform studiilor, în peste 80% din cazuri, un diagnostic aflat la timp poate ajuta la vindecarea completă.
„În prezent, rata de supraviețuire a femeilor afectate de cancer în țara noastră este cu 20% mai mică decât media europeană, din cauza depistării tardive a afecțiunilor oncologice. Prin implementarea unor campanii precum aceasta, informăm femeile despre importanța controlului medical periodic și contribuim, pe cât posibil, la reducerea acestor discrepanțe”, a declarat Mihaela Geoană, președintele Fundației Renașterea.