Bronhoscopia este o procedură medicală în care se introduce un tub flexibil și subțire numit bronhoscop în căile respiratorii ale pacientului pentru a examina, diagnostica sau trata diferite afecțiuni pulmonare sau ale căilor respiratorii.
Acest instrument poate fi introdus prin gură sau nas și poate ajunge în trahee și bronhii, oferind medicului posibilitatea de a examina interiorul plămânilor și căilor respiratorii. Pentru a face procedura mai confortabilă și pentru a reduce disconfortul, medicul poate administra anestezie locală sub formă de spray sau picături în gură și gât pentru a amorți zonele care vor fi examinate.
Medicul introduce bronhoscopul prin gură sau nas și îl avansează treptat în căile respiratorii. Pe măsură ce bronhoscopul avansează, medicul examinează interiorul plămânilor și căilor respiratorii. Dacă este necesar, se pot preleva mostre de țesut (biopsii) pentru analiză ulterioară.
La finalul examinării, bronhoscopul este îndepărtat cu grijă. Pacientul poate simți o senzație de disconfort în timpul retragerii instrumentului. După bronhoscopie, pacientul poate fi monitorizat pentru o perioadă într-o zonă de recuperare.
Bronhoscopia poate fi utilă pentru diagnosticarea şi tratarea corespunzătoare (pe baza rezultatelor obţinute în urma bronhoscopiei ) a afecţiunilor respiratorii:
Iată câteva dintre principalele indicații pentru bronhoscopie:
Diagnosticarea și stadializarea cancerului pulmonar
Bronhoscopia poate fi folosită pentru a examina zonele suspecte din căile respiratorii și pentru a preleva mostre de țesut pentru a confirma prezența cancerului pulmonar și pentru a determina gradul de extindere a acestuia (stadializare).
Evaluarea afecțiunilor pulmonare
Bronhoscopia este utilă în diagnosticarea și evaluarea afecțiunilor pulmonare, cum ar fi pneumoniile recurente, tuberculoza, fibroza pulmonară, bronșita cronică și tulburările inflamatorii ale căilor respiratorii.
Investigarea sângerărilor pulmonare
Când un pacient prezintă sângerări pulmonare inexplicabile sau hemoptizie (tuse cu sânge), bronhoscopia poate fi utilizată pentru a identifica sursa sângerării și pentru a interveni pentru oprirea acesteia.
Evaluarea obstrucțiilor căilor respiratorii
Bronhoscopia poate fi utilizată pentru a evalua și trata obstrucțiile căilor respiratorii cauzate de obiecte străine, tumori, leziuni, stricturi etc.
Detectarea și tratamentul leziunilor benigne sau maligne ale căilor respiratorii
Bronhoscopia poate fi folosită pentru a identifica și îndepărta leziuni ale căilor respiratorii, cum ar fi polipii, papiloamele sau tumorile non-canceroase.
Monitorizarea progresiei bolilor pulmonare
Pentru pacienții cu afecțiuni pulmonare cronice, precum fibroza pulmonară sau bronșita cronică, bronhoscopia poate ajuta la evaluarea evoluției bolii și a eficacității tratamentelor.
Evaluarea complicațiilor post-chirurgicale
După anumite intervenții chirurgicale toracice sau bronșice, bronhoscopia poate fi efectuată pentru a evalua posibile complicații sau pentru a îndepărta secrețiile sau obstrucțiile care pot apărea în urma procedurii.
Pacientul care urmează să fie supus bronhoscopiei trebuie să respecte anumite recomandări astfel încât procedura să se desfășoare în cele mai bune condiții și rezultatele să fie precise, iar riscul de eventuale complicații să fie redus la minimum.
Iată în ce constă pregătirea pentru bronhoscopie, conform specialiștilor de la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta:
După bronhoscopie se contraindică ingerarea de apă sau alimente timp de 2 ore. Unele persoane pot avea la câteva ore după bronhoscopie un puseu febril care se remite cu antitermice.
Dacă pacientul a primit sedare intravenoasă, acesta nu are voie să conducă autovehicule timp de 24-48 de ore și este recomandat să rămână sub supraveghere minimum 6 ore; de asemenea, se recomandă să nu părăsească domiciliul nesupravegheat în primele 24 de ore.