Dintre toate legăturile pe care le vei avea în viață, relația cu tine însăți va fi cea mai importantă. Când nu ne punem pe primul loc, începem să uităm cine suntem și ce nevoi avem. Acest lucru influențează și modul în care ne văd alții, cum ne tratează, ceea ce, în cele din urmă, duce la o imagine negativă despre sine. Iată ce înseamnă o relație toxică cu tine însăți și ce ai de făcut pentru a schimba acest lucru.
Atunci când faci o mică greșală la serviciu și nu numai, care e prima ta reacție? Dacă râzi și o iei ca atare, e un semn de autocompasiune, de blândețe de sine. Dar, dacă te frustrezi, te pui la zid și nu îți mai iei gândul de la greșală, atunci înseamnă că ai o relație toxică cu tine.
Oamenii mai și greșesc, e important să îți asumi asta și nu să te pedepsești cu orice ocazie.
Când ai o relație toxică cu tine este ușor să adopți obiceiuri nesănătoase, precum abuz de substanțe, tulburări alimentare sau autovătămare.
Când ai acest gen de relație cu tine, ai putea considera justificate obiceiurile nesănătoase mai sus descrise căci… desigur, tu nu simți că meriți să fii sănătoasă și bine cu tine.
A lasă mereu de la tine sau a le face pe plac altora duce la frustrare, iritare și epuizare fizică, precursori ai unei relații toxice.
Dacă încerci să îi mulțumești constant pe ceilalți, neglijându-te pe tine însuți, nu vezi reuși să păstrezi o temelie sănătoasă și stabilă în viața ta.
Ți se întâmplă des să crezi că nu ești suficient de bună, de frumoasă, de capabilă sau valoroasă? Că nu meriți apreciere sau dragoste? Dacă răspunsul este unul pozitiv, ei bine, înseamnă că ești un partener toxic pentru tine însăți.
Un compliment primit din exterior sau un cuvânt de laudă ori de încurajare pot conta. O recunoaștere a meritelor, o promovare sau o primă îți pot întări, desigur, încrederea în tine, Însă, dacă ceea ce vine din interior nu te fericește, înseamnă că ai o relație toxică cu tine. Și toată viața vei aștepta validarea celor din jur.
Te-ai regăsit în rândurile de mai sus? Dacă da, vei avea nevoie de timp să le procesezi și să începi să lucrezi la ele. Va trebuie să îți dorești să îmbrățișezi schimbarea.
Fără aceste măsuri, relația toxică pe care o ai cu tine va începe să se răsfrângă și asupra relațiilor cu ceilalți.
Autocompasiunea și cultivarea atenției față de tine te pot ajuta să rupi ciclul rușinii care îți controlează relația cu tine însăți. Începi cu pași mici… afirmații pozitive, blândețe de sine, meditație sau chiar ajutor specializat – terapie.
Citește și: Cum ne păstrăm sănătatea fizică prin sănătatea emoțională
Sursă: Bustle