În România, gustoasa musaca de cartofi cu carne tocată este la ordinea zilei. Și pe bună dreptate, având în vedere că are un gust care satisface toate papilele și este foarte sățioasă.
Dacă nu vrei să folosești carne tocată (de vită sau amestec – vită cu porc) pentru că îți pică greu la stomac, o poți înlocui cu ciuperci, „carnea săracului”. Iar dacă nu-ți surâd cartofii, poți foarte bine să-i înlocuiești cu felii sau rondele de dovlecei sau vinete (vezi aici rețeta). Preparatul final va fi la fel de gustos, dar cu mai puține calorii. Iată rețeta de musaca de cartofi!
Musaca de cartofi: ingrediente
- 10 cartofi medii fierți, răciți, descojiți și feliați
- 700 grame carne tocată de vită sau amestec, porc+vită
- 2 ouă
- 30 grame unt
- 120 grame brânză cheddar dată pe răzătoare
- 240 ml smântână de gătit
- 400 grame pastă de roșii sau conservă de roșii tăiate cubulețe
- 1 ceapă albă tocată mărunt
- 1 linguriță de sare
- 1 linguriță de piper măcinat
- 1 linguriță de boia iute sau dulce
- 1 legătură de pătrunjel proaspăt
- 1 lingură de pesmet
- 2 linguri de ulei de floarea-soarelui
Rețetă musaca de cartofi cu carne tocată
Mai întâi de toate, pornește cuptorul la 175 de grade Celsius.
Iată ce ai de făcut mai departe, pas cu pas:
- Călește ceapa și carnea într-o tigaie în care ai pus 2 linguri de ulei. Adaugă sare, piper, boia și amestecă bine.
- Adaugă pasta de roșii peste carnea din tigaie, amestecă și mai lasă pe foc mediu câteva minute, până scade lichidul și se formează un sos mai gros.
- Adaugă pătrunjelul tocat și amestecă bine. Oprește focul și dă tigaia deoparte.
- Unge o tavă de 20 x 20 cm cu unt și presară puțin pesmet.
- Așază un strat de cartofi feliați, apoi unul de carne. Continuă astfel până termini toate ingredientele (ultimul strat trebuie să fie de cartofi).
- Separat, bate ouăle cu smântâna și brânza rasă (+ sare, după gust). Toarnă acest mix peste ultimul strat de cartofi.
- Coace musacaua la 175 de grade Celsius timp de aproximativ o oră sau până când se rumenește frumos deasupra.