Se spune că cine se scoală de dimineață, departe ajunge. Și vede și rezultate mai bune pe cântar. În jurnalul medical Obesity a fost publicat recent un nou studiu în care se vorbește în detaliu despre indivizii care fac sport dimineața, comparativ cu cei care fac sport la finalul zilei și în care dintre cele două tabere se văd rezultate mai bune privind procesul de slăbire și dorința de a scăpa de grăsime și kilograme în plus.
Cercetătorii au analizat datele de sănătate și obiceiurile de activitate a peste 5000 de participanți din Statele Unite, în perioada 2003-2006, cu ajutorul unui chestionar realizat de Centrul de Prevenție și Control al Bolilor (CDC) și Examinarea Națională de Sănătate și Nutriție.
Când au folosit prima oară chestionarul, cercetătorii au optat pentru timpi specifici în care au folosit un accelerometru. Potrivit studiului, participanților li s-au urmărit indicele de masă corporală (IMC-ul) și circumferința taliei, zilnic, înainte cu 10 ore de a purta tracker-ul de activitate, dar și în timpul antrenamentului, între patru și șapte zile.
Participanții care făceau sport dimineața devreme, între 7:00 și 9:00 aveau un IMC mai mic și o talie mai mică spre deosebire de cei care făceau sport între 9:00 și 16:00 sau între 17:00 și 20:00.
Participanții care făceau sport dimineața aveau un IMC de 27.5 comparativ cu celelalte două grupuri, în care media indicelui de masă corporală era de 28.3. Circumferința taliei, după ce a fost introdusă o dietă ce calitate, a fost de 95.7cm, 97.7cm, respectiv 37.5cm.
Sexul, etnia, educația, consumul de tutun și alcool nu afectat rezultatele studiului.
„Sugestia mea este să faceți sport dimineața, înainte de micul dejun, pentru a reduce mai mult greutatea comparativ cu rezultatele care pot fi obținute în alte perioade din zi”, a spus pentru NBC News Tongyu Ma, cercetător la The Hong Kong Polytechnic University.