Dacă obișnuiești să-ți închei ziua cu un pahar de bere, află că nu ești singurul! Mulți români au obiceiul de a bea bere în fiecare zi și, puțini dintre ei cunosc câteva aspecte importante despre consumul de bere.
Dacă te întrebi ce se întâmplă în corpul tău imediat după ce ai consumat berea, află că după primele 20 de minute vei resimți o stare de bine și relaxare. După o oră și jumătate, berea începe să te deshidrateze, ceea ce se traduce în numeroase drumuri la baie însoțite ulterior de senzațiile de amorțeală și somnolență. După 12 ore de la consumul de bere apar simptomele mahmurelii, mai ales dacă vorbim de o cantitate mare consumată.
Problemele pe termen lung nu întârzie și ele să apară așadar, dacă bei bere în fiecare zi, te poți confrunta cu:
Alcoolul din bere afectează creierul și reflexele acestuia, iar echilibrul, memoria și somnul au de suferit. În urma unui studiu din 2018 publicat în JMIR Mental Health s-a comparat calitatea somnului în rândul participanților care au consumat diferite tipuri de alcool. Rezultatele arată că ficatul de pune în mișcare pentru a metaboliza alcoolul, iar asta înseamnă că nu vei avea un somn odihnitor pe timpul nopții.
Fiecare bere consumată ajunge direct în ficat, asta pentru că organismul nu are capacitatea de a depozita alcoolul și îl vede ca pe o toxină. Mai apoi, este folosit de ficat pentru energie. Așadar, dacă ești în procesul de slăbire, pentru că alcoolul este prioritizat de ficat, grăsimea nu va mai fi arsă.
Alcoolul ajunge în stomac, locul în care crește cantitatea sucului digestiv. De asemenea, irită intestinul subțire și colonul și astfel apar durerile abdominale, balonarea și diareea. Consumat în cantități mari, alcoolul poate produce inflamații la nivel intestinal și poate afecta tractul gastrointestinal și ficatul, arată un studiu din 2017 publicat în Alcohol Research.
Potrivit Centrului de Prevenție și Control al Bolilor, consumul în exces de alcool poate crește riscul de hipertensiune, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă și chiar cardiomiopatie, o afecțiune care pune în pericol mușchii inimii.
Pe lângă riscurile cardiovasculare, CDC menționează că alcoolul crește riscul de cancer, inclusiv cancer de esofag, de colon, rect, ficat sau cancer de sân.