Implanturile dentare reprezintă cea mai modernă și eficientă cale pentru înlocuirea dinților pierduți. Fie că pierzi un dinte, mai mulți sau toți dinții, implanturile și tehnicile implantologice moderne pot face minuni. Astfel, pacienții nu mai trebuie să-și sacrifice dinții naturali pentru a obține proteze.
Despre ceea ce implică implantul dentar azi, ne explică Dr. Andi Drăguș, medic specialist în implantologie, periodontologie, sistem cranio-mandibular și estetică dentară, care abordează conceptul de medicină dentară interdisciplinară digitalizată și estetică digitalizată la clinica ce-i poartă numele.
Dr. Andi Drăguș: Acum, putem beneficia de cel mai bun implant dentar, care arată și se simte exact la fel ca dintele natural. Este sigur, cu riscuri postoperatorii minime, câtă vreme este realizat din materialul potrivit, de către medicul specialist, iar pacientul este sănătos clinic.
Un implant dentar este o piesă de titan pur (99,95%), în general sub formă de șurub. Are scopul de a crea o rădăcină artificială în osul maxilar, unde lipsește un singur dinte natural sau mai mulți dinți. Reconstrucția este alcătuită din două segmente – unul intraosos (implant) și unul supraosos, numit bont protetic. Deasupra protezelor protetice putem ancora coroane, poduri sau proteze. Tratamentul este conservator comparativ cu o lucrare tradițională de pod, deoarece implanturile dentare elimină necesitatea sacrificării dinților vecini. În cazul în care fabricăm o punte dentară, este necesar un minim de doi dinți pentru ancorare, dinții care din nefericire trebuie sacrificați (nervii sunt extrași, canalele radiculare sunt umplute și dinții, o dată sănătoși, vor fi lustruiți). Restaurarea dentară pe implanturi aduce beneficii estetice și funcționale extraordinare, pacientul neputând să perceapă senzația „artificială”. La scurt timp după inserare, el uită de fapt de pierderea unui dinte în acea zonă.
Dr. Andi Drăguș: Avantajele unui implant dentar sunt multiple. În primul rând implanturile dentare îți vor crea un aspect de naturalețe și anume culoarea va fi aceeași cu cea a dinților naturali. In plus, nu întâlnim cârligele metalice care sunt folosite pentru a menține protezele în poziție.
Când optăm pentru protezele dentare sau lipirea dentară, este posibil să nu se deterioreze doar protezele dentare, ci și dinții îmbinați, de asemenea există riscul de fracturare sau deteriorare, ceea ce la implantul dentar nu se poate întâmpla.
Implanturile dentare sunt o investiție pe termen lung, cu o rată de succes de 98% chiar și dupa 10 ani de existență. Acestea îți vor oferi o rezistență aparte la mușcături, asemenea dinților naturali. Implanturile nu vor determina erodarea oaselor în timp, în schimb, protezele da.
Dr. Andi Drăguș: În absența dinților, atât masticarea, cât și estetica au de suferit. În plus, osul maxilar, în cazul în care nu există dinte sau dinți rămași, se va resorbi, și anume se va topi, astfel încât inserția implantului va deveni riscantă sau chiar imposibilă fără proceduri suplimentare, cum ar fi adăugarea osoasă, prin care se recuperează volumul oaselor. Atunci când sunt pierdute grupuri mari de dinți, estetica feței are multe de suferit. Oasele resorb și structura facială începe să se modifice: buzele vor avea un aspect înfundat și subțire, iar ridurile nu vor întârzia să apară în jurul gurii și în apropierea nasului. Într-un cuvânt, fața ia un aspect de îmbătrânire prematură, care reprezintă un mare dezavantaj pentru pacient.
Dr. Andi Drăguș: Implantul dentar presupune o intervenție de chirurgie dentară sub anestezie locală, invazivă care implică anumite riscuri, în special la fumători. Predictibilitatea implantării la pacienții fumători scade direct proporțional cu numărul de țigări fumate zilnic.
Dacă pacientul este sănătos clinic, atunci riscurile postoperatorii sunt minime. Materialul din care este realizat implantul este biocompatibil și nu provoacă alergii.
În zilele noastre, implanturile dentare sunt considerate un tratament sigur și predictibil în toată lumea. De la Branemark până în prezent, osteointegrarea este principiul care stă la baza succesului implanturilor pe termen mediu și lung.
Prin osteointegrare se obține un contact între suprafața implantului și osul viu, înconjurător fără interpoziții fibroase. În mod normal, pentru a obține acest rezultat există o fază de vindecare cuprinsă între 3-6 luni de la inserarea implantului. În cazul încărcării imediate, în funcție de tipul de os (densitatea osoasă) și de tipul de implant (design, tratament al suprafeței și puritatea titanului ) acest interval nu mai există.
Pentru ca osteointegrarea să aibă loc, avem nevoie de un răspuns biologic pozitiv. Răspunsul este pozitiv, atunci când între suprafața implantului și os nu apare un strat fibros. În cazurile în care, totuși, acest strat fibros apare, organismul rejectează implantul ca pe un corp străin.
Dr. Andi Drăguș: Este binecunoscut faptul că fumatul determină o serie de afecțiuni dentare: boala parodontală, resorbția oaselor maxilare, retracția gingiilor, pierderea dinților, etc. Totodată, este demonstrat faptul că fumatul conduce la pierderea implantului dentar.
A fost demonstrat științific că nicotina reduce drastic fluxul sanguin, inclusiv cel la nivelul gurii (maxilare, gingii, etc). Ori țesuturile din cavitatea orală, ca de altfel toate țesuturile din organism se hrănesc prin intermediul sângelui. Fumatul pipei poate fi și mai nociv decât fumatul țigaretelor din cauza temperaturilor ridicate generate în gură. Afectarea tuturor țesuturilor din gură (oase, gingii, mucoasa limbii și a obrajilor) va afecta indirect și implantul dentar (implantul este susținut în os și dacă osul se pierde, se va pierde și implantul). Fumatul poate determina forme de cancer la nivelul țesuturilor moi orale (limba, buze, obraji).
Pacienții care nu întrerup fumatul înainte și pe perioada vindecării implanturilor se pot aștepta la o rată crescută de complicații, în special de infecție a locului operat.
De aceea, pentru a evita eventualele eșecuri și pentru îmbunătățirea rezultatelor, insistăm ca fumatul să fie în totalitate întrerupt cu 3-4 săptămâni înainte de operație și încă 3-4 săptămâni după operație. Pacienții fumători care fac implanturi ignorând aceste indicații trebuie să fie conștienți de riscul pe care și-l asumă.
Citește și: Ce opțiuni avem atunci când pierdem un dinte sau o măsea? Implant sau regenerare?