Retracția gingivală este o problemă cu care se confruntă din ce în ce mai multe persoane și care scade considerabil calitatea vieții. În plus, netratată, poate duce în timp la boala parodontală și la pierderea dinților.
Medicul stomatolog Sorina Stroe explică de ce apare retracția gingivală și ce este indicat să facem dacă ne confruntăm cu această problemă.
Retracția gingivală poate apărea din mai multe motive. Iată 7 dintre acestea:
Neplăcerile cauzate de retracția gingivală duc încet-încet la o scădere a calității vieții pentru că pacienții încep să se ferească de stimulii ce provoacă durere. Astfel, renunță la mici plăceri ale vieții cotidiene și mai grav, neglijează periajul.
„De ce zic că este și mai grav? Dacă vom neglija periajul, vom întreține ca stare de fapt gingivita care, netratată, va evolua în faze mai avansate ale bolii prodontale, făcând ca retracția gingivală să avanseze. Ajungem astfel să ne învârtim într-un cerc vicios din care este foarte greu să mai scăpăm”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.
Retracția gingivală este neplăcută și din punct de vedere estetic. Retracția gingiei face ca, în afară de coroană, adică partea care se vede în mod natural din dinte, să fie vizibilă și o mică porțiune din rădăcină. Aceasta din urmă are, în general, o culoare mai închisă.
În plus, dinții „se lungesc” ca aspect, fenomen de asemenea inestetic. Mai mult decât atât, retracția gingivală neținută sub control va evolua și va favoriza evoluția bolii parodontale, ducând în final până la pierderea dinților.
Retracția gingivală este extrem de neplăcută din mai multe puncte de vedere. Primul pe listă este disconfortul pe care îl resimt pacienții la diverși stimuli uzuali, de exemplu, când consumă alimente fierbinți sau reci, dulci, acre, acidulate sau chiar când se spală pe dinți.
„Când observăm că ni se retrag gingiile, în primul rând este nevoie să corectăm contextul și să îndepărtăm factorul cauzator. Mergem neapărat la medicul dentist pentru a identifica cauza retragerii gingiilor și pentru a dezvolta un plan de tratament adecvat. Apoi, după ce toate problemele active au fost rezolvate, în funcție de particularitățile fiecărui caz, eventual împreună cu un medic parodontolog, trebuie ținut sub observație pacientul”, spue dr. Stroe.
Iată și alte măsuri care trebuie luate atunci când suferim de retracție gingivală:
„În funcție de severitatea retragerii gingiilor, medicul dentist poate recomanda tratamente precum igienizarea profesională, tratamentul parodontal sau intervenții chirurgicale pentru a corecta problema. După tratament, este important să continui să urmezi sfaturile medicului dentist și să menții o igienă orală regulată pentru a preveni recidiva retragerii gingiilor”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.