Ce impact are diabetul asupra memoriei. Cum este afectat creierul de nivelul prea mare sau prea mic de zahăr din sânge

  • Publicat:
Ce impact are diabetul asupra memoriei. Cum este afectat creierul de nivelul prea mare sau prea mic de zahăr din sânge
Foto: Shutterstock

Diabetul și sănătatea creierului sunt strâns legate prin mecanisme pe care puțini oameni le cunosc. Creierul este extrem de sensibil la nivelurile de glucoză, motiv pentru care gestionarea corectă a diabetului este un element crucial și pentru menținerea funcției cerebrale. 

Atât hipoglicemia, cât și hiperglicemia pot afecta vasele de sânge de la nivelul creierului, precum și starea generală de sănătate.

Ce impact are diabetul asupra memoriei

Creierul este „centrul de comandă” al corpului și folosește cel puțin 20% din energia totală într-o zi. Dacă nivelul de glucoză nu este cel optim, atunci neuroplasticitatea este îngreunată.

„De fiecare dată când învățăm să facem ceva nou, putem mulțumi neuronilor noștri și plasticității sinaptice pentru acest lucru. Plasticitatea creierului stă la baza capacității noastre de învățare și memorare, fiind esențială pentru flexibilitatea noastră mentală și comportamentală”, a declarat academicianul Leon Dănăilă în cadrul podcastului Altceva cu Adrian Artene.

Citește și: 7 sfaturi prețioase pentru sănătatea creierului

Dacă ai rezistență la insulină și fluctuațiile glicemice sunt mari, apar stările de nervozitate, irascibilitate, pierderile de memorie, scade puterea de concentrare.

Prea mult zahăr distruge vasele de sânge din creier

Deși se spune că zahărul/glucoza este „combustibil” pentru creier, episoadele frecvente de hiperglicemie pot duce la deteriorarea vaselor de sânge din creier. Astfel este îngreunată aprovizionarea creierului cu oxigen și substanțe nutritive esențiale pentru buna lui funcționare.

În timp, se poate ajunge la atrofie cerebrală chiar la demență vasculară, care se manifestă prin pierderi de memorie, vorbire neclară, apatie, probleme de concentrare, schimbări de dispoziție și de personalitate.

Prea puțin zahăr privează creierul de oxigen

Pe de altă parte, nici valorile foarte scăzute ale glicemiei nu sunt benefice pentru creier. Potrivit CDC, dacă nivelul zahărului din sânge este scăzut, apar simptome precum amețeala, tremurăturile, nervozitatea, tulburările de coordonare sau, în cazuri severe, convulsii sau pierderea stării de conștiență.

Pe termen lung, hipoglicemia este asociată cu depresia, scăderea capacității de atenție și concentrare, probleme de memorie.

Dacă aveți un diagnostic de diabet și vreți să vă mențineți sănătatea creierului, este foarte important să respectați întocmai tratamentul indicat de medic, să aveți un regim alimentar adecvat, să vă monitorizați periodic glicemia și să încercați să reduceți din surplusul ponderal, care favorizează rezistența la insulină.

De asemenea, practicați zilnic mișcare, renunțați la alcool și tutun și faceți tot posibilul să evitați sau contracarați factorii stresori prin practicarea exercițiilor de respirație, meditație, mindfulness.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult