Scapă de durerile reumatice cu împachetări calde cu nămol. Efectele benefice ale „aurului negru”

  • Publicat:
Scapă de durerile reumatice cu împachetări calde cu nămol. Efectele benefice ale „aurului negru”
Foto: Shutterstock

Ai auzit de faimoasele împachetări calde cu nămol terapeutic? Dacă nu ești încă la curent cu beneficiile acestei terapii asupra sănătății și frumuseții pielii, îți dezvăluim astăzi care sunt acestea și cum se desfășoară mai exact o procedură de împachetare „la cald” cu nămol. 

Împachetări calde cu nămol: beneficii

Nămolul este bogat în ingrediente minerale de detoxifiere a pielii și a corpului, astfel că aplicațiile cu nămol au și efect cosmetic, ajută la îmbunătățirea circulației sângelui, completează mineralele pierdute, în timp ce, lasă pielii sentimentul de regenerare și tonifiere.

Dacă alegerea ta este în scop wellness, trebuie să știi că împachetarea cu nămol este o terapie excelentă având drept scop recuperarea mineralelor pierdute din organism și purificarea porilor.

De asemenea, poți alege împachetări calde cu nămol sapropelic peloidogen, pentru o relaxare profundă și de durată! Împachetările calde relaxează corpul înfrigurat și îi redau starea de bine.

Nămolul sapropelic peloidogen produce relaxare profundă și de durată musculo-articulară și, implicit, psihică, prin temperatura ridicată, dar și prin compoziție și modul de aplicare a procedurii.

În compoziția acestui tip de nămol există cantități crescute de clorură de sodiu, cu efect de resorbție a edemelor (adică apa în exces acumulată în țesuturi creează tensiune atât la nivel fizic, cât si psihic), activare a circulației (organismul inițial înghețat de stres cronic revine la viață și căldură), în timp ce substanțele organice conținute (biostimuline, vitamine, acizi humici, auxin – o combinație de hormoni asemănători celor feminini estrogen și progesteron) induc virarea sistemului nervos vegetativ dinspre predominanța simpatică (cauzată de stresul cronic), spre predominanța parasimpatică (tipică stării de calm și relaxare)”, explică dr. Fülöp Nagy Jeremiás Cristina, medic balneolog.

masaj cu nămol
Foto: Shutterstock

Ce presupun împachetările calde cu nămol

Cum se procedează? Nămolul cald se aplică în mod direct pe piele și se lasă să acționeze aproximativ 20 de minute. Datorită căldurii plăcute și trăsăturilor chimice ale nămolului, această procedură reprezintă tratamentul ideal pentru combaterea stresului, oboselii și a afecțiunilor nervoase.

Ce presupun mai exact aceste împachetări calde cu nămol?

Acestea constau din aplicarea de nămol la temperatura de 40-45 de grade Celsius, în strat de diferite grosimi, în funcție de consistența nămolului, timp de 15-30 minute, pacientul fiind așezat pe un pat terapeutic.

Împachetarea se face în triplu strat pentru a încetini pierderea căldurii (material textil nesintetic la interior, apoi mușama sau piele în stratul de mijloc, iar la exterior, pătură)”, aflăm de la medicul balneolog.

Indicațiile sunt identice cu cele ale băilor de nămol, cu mențiunea că, în cazul împachetărilor se poate delimita mai precis zona de aplicație: întregul corp (împachetare generală), jumătatea superioară sau inferioară (împachetare parțială) sau doar pe zona de tratat (împachetare locală). Astfel, metoda poate fi aplicată și în prezența unor contraindicații relative generale sau locale.

Stațiuni cu nămol terapeutic

Nămolul este constituit dintr-o fracțiune lichidă (apă) și una solidă (săruri minerale, substanțe organice). În funcție de locul de formare (izvor, lacuri sărate, mare, vegetație) rezultă 2 tipuri principale de nămoluri terapeutice: sapropelice (de putrefacție – negre, unsuroase, bogate în sulfură de fier coloidală) de lacuri sărate (Sovata, Bazna, Ocna Sibiului) sau de liman (Techirghiol, Eforie), respectiv nămoluri de turbă, vegetale (Vatra Dornei, Borsec).

Nămolurile acționează asupra corpului prin temperatură, presiune (în baia de nămol) și substanțele conținute, dintre care unele se pot absorbi prin piele (sulful, CO2, substanțele estrogenice).

Toate acestea dezvoltă efecte locale și generale, la distanță, cum ar fi efectul analgezic, antiinflamator, miorelaxant, detoxifiant, neuroendocrin sau de reglare a imunității.

Încrede-te în natură și apelează la resursele ei pentru vindecarea de care ai nevoie!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult