Cercetătorii de la Universitatea din Washington au dezvoltat o nouă tehnică pentru a face colectarea de salivă în scopuri de diagnostic mai puțin dezgustătoare, mai distractivă și plăcută.
Colectarea de salivă este adesea o alternativă mai puțin invazivă decât tampoanele pentru gât în detectarea unei varietăți de patogeni, cum ar fi streptococul care provoacă durerea în gât. Cu toate acestea, colectarea manuală a cantității potrivite de salivă este destul de neplăcută. Într-un efort de a simplifica acest proces și de a-l face mai atrăgător atât pentru adulți, cât și pentru copii, cercetătorii au dezvoltat o nouă soluție.
CandyCollect este o bomboană special concepută care colectează salivă în timp ce cineva o ține în gură. Aceasta conține o serie de caneluri care colectează salivă, iar bacteriile din saliva tind să se atașeze de pereții acestora, de unde sunt colectate și analizate ulterior.
Afecțiunile patogene ale gurii și gâtului pot necesita prelevarea și analiza unor mostre înainte ca medicul să poată decide asupra celei mai bune metode de tratament. De obicei, astfel de mostre sunt analizate folosind tehnici precum reacția de polimerizare în lanț cu amplificare cantitativă (qPCR). Aceasta poate fi folosită pentru a detecta ce bacterii provoacă o infecție, de exemplu. Tampoanele pentru gât sunt o opțiune pentru a colecta astfel de mostre, dar pot provoca reflexul de vomă și sunt destul de invazive, în special pentru pacienți precum copiii.
Colectarea de salivă poate funcționa ca o alternativă non-invazivă, dar această abordare necesită o cantitate mare de salivă pentru a funcționa, ceea ce este destul de complicat. De asemenea, poate fi dificil pentru copii să se supună acestei proceduri. În efortul de a dezvolta o alternativă eficientă și distractivă, cercetătorii au apelat la bomboane. CandyCollect este o bomboană din izomalț care conține caneluri special concepute care colectează salivă pasiv în timp ce cineva se bucură de bomboană. Un mâner din polistiren susține capul plat al bomboanei.
Până în prezent, cercetătorii au distribuit bomboanele, împreună cu kit-uri de colectare a salivei convenționale, la 28 de voluntari adulți care le-au încercat, au completat un chestionar și apoi au returnat mostrele de salivă, scrie medgadget.com. Cercetătorii au putut detecta bacteriile Streptococcus mutans și Staphylococcus aureus în mostrele de salivă de la bomboane folosind qPCR, evidențiind eficacitatea lor într-o situație reală.
Subiecții testării au preferat, de asemenea, bomboanele în comparație cu kit-urile standard de colectare a salivei, descriind bomboanele ca fiind „cele mai igienice” și „mai puțin dezgustătoare”.
Foto: Shutterstock