Nivelurile scăzute de testosteron afectează mult mai mult decât libidoul. Chiar dacă acesta este unul dintre simptomele cele mai notabile și mai frustrante, nivelurile scăzute de testosteron sunt asociate și cu disfuncții erectile, oboseală, probleme de somn, transpirație excesivă, schimbări de dispoziție, reducerea masei musculare și creșterea grăsimii corporale.
Deși este perfect normal ca nivelurile de testosteron să înceapă să scadă odată cu înaintarea în vârstă, există mai multe modalități susținute științific de a îmbunătăți nivelurile hormonale natural, la orice vârstă.
Schimbările în alimentație pot îmbunătăți nivelurile de testosteron în două moduri principale. În primul rând, o dietă echilibrată poate ajuta la pierderea în greutate și, totodată, îmbunătăți gestionarea glicemiei.
Deoarece obezitatea poate contribui la niveluri scăzute de testosteron, trecerea la o dietă sănătoasă care include fructe și legume organice, carbohidrați integrali, proteine din carne slabă și o cantitate mică de grăsimi sănătoase este cea mai bună decizie pe care o poți lua.
Exercițiile fizice și o dietă echilibrată sunt componente vitale ale unui stil de viață sănătos. Însă, dincolo de îmbunătățirea stării generale de sănătate, regimurile de exerciții specifice pot avea, de asemenea, un impact benefic asupra testosteronului. Prin urmare, dacă nu mergi deja la sală în mod regulat, acum este momentul potrivit să începi.
În timp ce cardio este unul dintre cele mai eficiente antrenamente pentru arderea caloriilor și reducerea greutății corporale, antrenamentul de rezistență va îmbunătăți și crește masa musculară.
Nu este niciun secret faptul că somnul este fundamental pentru sănătatea generală. Privarea de somn poate face ca orice zi să fie o luptă extremă. Dar lipsa somnului nu doar că duce la imposibilitatea de a te concentra – o cantitate insuficientă de somn de calitate poate influența și producția de hormoni, reducând astfel nivelurile de testosteron.
Prin urmare, dacă știi că la capitolul somn și odihnă stai extrem de prost, este momentul să iei măsuri. Investește, în primul rând, în îmbunătățiri ale mediului de somn, cum ar fi o saltea nouă, draperii care împiedică lumina să intre în încăpere, lenjerie organică și chiar un aparat de zgomot alb. Mai mult, poți încerca și soluții naturale pentru somn, precum aromaterapia cu lavandă și ceaiul de mușețel.
Foto: Shutterstock