Chimicalele din cutiile de plastic ne îmbolnăvesc. Ce sunt disruptorii endocrini și cum te poți proteja de ei

Află ce impact au disruptorii endocrini asupra sănătății tale și ce măsuri poți lua pentru a reduce riscul de a te îmbolnăvi din cauza lor.
  • Publicat:
Chimicalele din cutiile de plastic ne îmbolnăvesc. Ce sunt disruptorii endocrini și cum te poți proteja de ei
Foto: Shutterstock

Hormonii joacă un rol esențial în funcționarea corpului uman, influențând totul, de la metabolism până la starea de sănătate emoțională. Orice dezechilibru hormonal poate avea consecințe semnificative asupra sănătății tale. Printre factorii care pot perturba echilibrul hormonal se numără și disruptorii endocrini.

Ce sunt disruptorii endocrini?

Disruptorii endocrini sunt substanțe chimice, fie naturale, fie produse artificial, care pot imita sau perturba sistemul endocrin al organismului uman. Aceștia sunt prezenți peste tot în mediul înconjurător –  pot fi găsiți în aer, sol, apă, dar și în alimente, produsele de îngrijire personală.

Potrivit Institutului Național de Științe ale Sănătății Mediului (NIEHS), există mai multe tipuri de disruptori endocrini:

  • Bisfenol A (BPA), folosit în producția unor tipuri de plastic și rășini epoxidice.
  • Dioxine, folosite în producția de erbicide și în procesul de albire a hârtiei.
  • Substanțe perfluoroalchilate și polifluoroalchilate (PFAS), utilizate în învelișul antiaderent pentru tigăi, hârtie și textile.
  • Ftalatii, utilizați pentru a face plasticul mai flexibil.
  • Fitostrogenii –  se găsesc în tofu sau lapte de soia.
  • Triclosan, prezent în unele produse de igienă personală și de curățenie.

Cât de periculoși sunt disruptorii endocrini?

Deși efectele negative ale disruptorilor endocrini asupra sănătății umane nu sunt pe deplin cunoscute, cercetările arată că există legături semnificative între expunerea la acești compuși și anumite afecțiuni.

Potrivit medicului endocrinolog  Karl Nadolsky, există asocieri puternice între expunerea la disruptorii endocrini și afecțiuni precum obezitatea, rezistența la insulină sau diabetul zaharat de tip 2, sindromul ovarului polichistic (SOP), diabetul gestațional, greutatea mică la naștere, calitatea redusă a spermei, endometrioza și cancerul de sân sau de prostată.

Mai mult decât atât, impactul disruptorilor endocrini poate varia în funcție de etapa vieții în care te afli. De exemplu, aceștia pot fi mai dăunători în perioade sensibile precum pubertatea, perioada de concepție sau sarcina, putând afecta dezvoltarea normală a fătului și crescând riscul de malformații congenitale.

Cum reduci expunerea la disruptori endocrini?

Deși poate fi dificil să eviți complet expunerea la disruptorii endocrini, există măsuri pe care le poți lua pentru a minimiza acest impact asupra sănătății tale:

  • Evită încălzirea alimentelor la microunde în recipiente de plastic
  • Încearcă să folosești recipiente de sticlă, ceramică sau oțel inoxidabil pentru băuturi și depozitarea alimentelor
  • Folosește produse de îngrijire personală și detergenți fără parfum
  • Înlocuiește tigăile antiaderente cu cele care au înveliș ceramic
  • Utilizează un filtru de apă

În cazul femeilor însărcinate, un studiu realizat de Federația Internațională de Ginecologie și Obstetrică sugerează câteva măsuri suplimentare pentru a reduce expunerea la disruptorii endocrini, cum ar fi evitarea recipientelor și ambalajelor din plastic, a alimentelor și băuturilor îmbuteliate, consumul de alimente proaspete și organice și administrarea de suplimente cu vitamina C și acid folic.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult