Au trecut 8 ani de la tragedia din clubul Colectiv din București. Alex Penescu, avocat, pianist și supraviețuitor al incendiului, a fost invitat la podcastul Altceva cu Adrian Artene.
Deși au fost ani grei, a suferit zeci de operații, muzicianul Alex Penescu nu a putut sta departe de instrumentul său preferat. A rămas cu dureri fizice și traume de ordin emoțional de nedescris, iar mobilitatea redusă a mâinilor de pe urma incendiului a făcut ca pianul să nu se mai lase strunit ca înainte.
„De atins am încercat să-l ating, probabil, la șase luni de la externare, dar nu mă mai asculta. Cred că la vreo doi ani am putut să fac ceva cât de cât inteligibil. E foarte ciudat când ai capacitatea mentală de a face ceva, ai know-how-ul respectiv înăuntru, dar ești ca un alergător de viteză care are piciorul în ghips și el știe să alerge, dar nu poate. Cam așa a fost și la mine multă vreme. Și acum sunt încă limitări foarte mari, dar încerc să mă plimb pe o plajă mai restrânsă, atât cât îmi permite mobilitatea redusă a mâinilor la momentul ăsta. Mă bucur foarte mult să văd că atunci când vine vorba de piese, de spectacole, cumva lumea privește treaba asta pozitiv și are loc un schimb de energie foarte, foarte, foarte bună.
Am avut multe satisfacție profesională în cariera de avocat, dar nu știu ce altă carieră îți poate oferi schimbul de energie pozitivă și de vibe care se întâmplă când ai terminat ce faci pe scenă și tu ești pe scenă în picioare și sunt niște oameni în fața ta care te aplaudă. E ceva extraordinar”, a spus Alex Penescu.
„Au rămas (răni, traume – n.red.), doar că nu-mi place mie foarte mult să mă gândesc la ele. Nu prea s-a întâmplat să am flashblack-uri, să mă trezesc având senzația că se întâmplă ceva sau altceva, lucruri pe care știu că le pățesc mulți din «colegii mei de suferință», dar cu siguranță în sertărașele în care sunt amintiri la care nu umblu sunt și rănile la care încă nu umblu. Cumva a durat foarte mult să mă obișnuiesc cu faptul că lucrurile arată altfel. Că și fizic sunt altfel. Că, apropo de mobilitate, și ceea ce pot face și nu pot face, sunt altfel.
Sunt lucruri, de exemplu, pentru care trebuie și acum să cer ajutor. Pentru nasturi și șireturi, chestii de genul acesta”, a mai declarat supraviețuitorul incendiului de la Colectiv stând de vorbă cu Adrian Artene.
Urmărește AICI, integral, podcastul Altceva cu Adrian Artene: