3 boostere pentru imunitate: saună, băi termale și băi cu magneziu

  • Publicat:
3 boostere pentru imunitate: saună, băi termale și băi cu magneziu
Foto: Shutterstock

Iubești toamna? Cu siguranță, dacă te gândești la frumusețea acestui anotimp, la clima blândă și mixul de culori ce te încarcă pozitiv. Cu toate acestea, odată cu toamna apar și unele probleme de sănătate. Sosirea sezonului rece declanșează o serie de viroze, răceli și alte afecțiuni respiratorii. De aceea, e momentul să iei măsuri pentru a-ți proteja sănătatea.

Răcelile, durerile de gât și urechi, oboseala și disconfortul intestinal sunt foarte frecvente odată cu schimbarea sezonului sau în lunile de toamnă și de iarnă, mai ales atunci când nu ai grijă de imunitatea ta. Un sistem imunitar puternic este prima linie de apărare împotriva virusurilor și bacteriilor.

Cum să-ți întărești sistemul imunitar în mod natural?

Pentru a întări sistemul imunitar, nu este suficient să te bazezi pe suplimente sau pe remedii temporare. Este esențial să adopți un stil de viață sănătos și echilibrat, care include mai multe obiceiuri:

  • Somn adecvat – în timpul somnului, organismul se repară și se regenerează, făcând această perioadă vitală pentru un sistem imunitar puternic;
  • Reducerea stresului – meditația, yoga și cititul pot fi strategii excelente;
  • Activitatea fizică – exercițiile fizice nu numai că mențin corpul în formă, dar îmbunătățesc și circulația, ajutând sistemul imunitar să funcționeze mai bine;
  • Dieta bogată în fructe, legume, cereale integrale și proteine slabe – oferă setul potrivit de minerale, vitamine și substanțe nutritive de care are nevoie sistemul imunitar.

Pe lângă toate aceste recomandări, este esențial să adopți obiceiuri sănătoase pentru a sprijini sistemul imunitar. Iată 3 boostere pentru imunitate pe care să le incluzi în stilul tău de viață.

Saună pentru trup și minte!

sauna
Foto: Shutterstock

Căldura binefăcătoare a saunelor întărește sistemul imunitar, prin activarea limfocitelor, care ajung mai repede prin vasele de sânge pentru a trata diferite inflamații. Alternanța dintre temperatura înaltă și cea rece, din circuitul de saune și piscine, crește rezistența și capacitatea corpului de a se adapta la frig, făcându-l mai puțin expus la viroze, gripe și alte afecțiuni ale sezonului rece”, punctează medicul balneolog Larisa Băloi.

Totodată, saunele umede sunt ideale pentru a contracara efectul de uscare al vremii reci și al vânturilor din această perioadă, care afectează pielea.

Aburii, căldura și umiditatea hidratează pielea și ajută circulația sanguină, ameliorând durerile articulare și musculare. Mai mult decât atât, hidrotermoterapia, prin puterea binefăcătoare a apei termale, relaxează mușchii, în timp ce porii se deschid, pentru a elibera toxinele acumulate și pentru a absorbi substanțele minerale din apă.

Băile termale, o resursă prețioasă a naturii

Din cele mai vechi timpuri, omul a recurs la apele termale pentru a trata o mare varietate de afecțiuni corporale. Un tratament la spa este mai mult decât benefic pentru corp și minte: elimină oboseala, și pregătește organismul pentru sezonul rece.

Băile termale sunt locul ideal pentru a lua o pauză de la viața de zi cu zi, cu atât mai mult în sezonul rece. În această perioadă a anului, mai mult decât oricând, combinația dintre cald și rece este înfrumusețată de relaxarea dată de aburul apei termale în contrast cu frigul de afară. Este un sentiment unic și îmbătător, ce merită testat.

Apele termale luptă împotriva inflamației, îmbunătățesc activitatea tractului respirator și dau relaxare imediată:

  • Sulful și bicarbonatul de sodiu conținute în apele termale au o acțiune antiinflamatoare recunoscută asupra cartilajului articular;
  • Apele termale sunt recomandate și celor cu afecțiuni ale tractului respirator. Vaporii inhalatori sunt utilizați pentru a combate sinuzita, otita și alte patologii;
  • Apele termale stimulează sistemul imunitar, promovând producerea de imunoglobuline secretoare și circulante;
  • Apele termale au, de asemenea, proprietăți antiseptice, legate de prezența sărurilor halogen, cum ar fi iodul și clorul, care permit îmbunătățirea acelor enzime prezente în celulele albe din sânge responsabile de distrugerea elementelor externe corpului, cum ar fi bacteriile;
  • Apele termale sunt capabile să genereze automat o acțiune vasodilatatoare cu o creștere a compoziției seroase a mucusului și a capacității de eliminare mucociliar. Mai exact, capacitatea de respirație va fi îmbunătățită și fenomenul de eliminare a impurităților va fi mai ușor și mai regulat.

Utilizarea băilor cu sulf se face la recomandarea medicului pentru persoanele cu diverse afecțiuni și cu precauție de către persoanele sănătoase.

Ești obosit, stresat și anxios? Încearcă băile cu magneziu!

Agentul terapeutic principal al apelor minerale termosulfuroase din Băile Herculane este sulful termal, deosebit de calitativ. Fără sulf, procesele fiziologice fundamentale, transformările biochimice complexe vitale și intime ale țesuturilor nu ar putea avea loc. Singurul sulf asimilat în organism este sulful neoxidat; un compus al sulfului este cu atât mai activ, cu cât este mai puțin oxidat.

La Herculane, apele termale nu sunt doar relaxante și plăcute, dar pot ajuta la combaterea stărilor de stres și anxietate, care duc și la depresie și, astfel, la întărirea imunității. Acestea au proprietăți antidepresive datorită creșterii eliberării serotoninei, un neurotransmițător legat direct de senzația de bine.

Apele termale au un impact pozitiv în tratarea stărilor de anxietate și depresie. Inhalarea aburilor de apă sulfuroasă dar și baia în sine ajută căile respiratorii să se desfunde, detensionează mușchii și ajută la oxigenarea organismului. Băile termale și cele sulfuroase vor completa starea de bine a pacientului, pentru că diminuează depresia și pesimismul și îi oferă o stare de liniște și confort. Corpul se va simți mai ușor și mai relaxat, în timp ce orice urmă de tensiune va fi îndepărtată la contactul cu apa. Odată relaxat, corpul își reia buna funcționalitate, sistemul imunitar este întărit și pacientul își recapătă starea de bine și buna dispoziție., explică medicul balneolog.

Apa termală este bogată în hidrogen sulfurat ce are proprietăți deosebite în tratarea afecțiunilor reumatice degenerative: combate durerea, inflamațiile și rigiditatea musculară, ajută la recuperarea mobilității articulare, iar la nivel articular, induce vasodilatație și astfel scade ischemia.

În timpul unei băi cu apă termală sulfuroasă, temperatura ridicată a apei folosite (38-60 de grade Celsius) deschide porii, mineralele sunt absorbite prin piele, circulația se îmbunătățește, se elimină toxinele și se oxigenează organele interne. Iar toate acestea acționează ca un boost asupra imunității organismului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult