3 lucruri pe care probabil nu le știai despre sindromul picioarelor neliniștite

Sindromul picioarelor neliniștite este o afecțiune care afectează aproape 10% din populația SUA. Îți spunem câteva lucruri pe care cel mai probabil nu le știai despre această problemă.
  • Publicat:
3 lucruri pe care probabil nu le știai despre sindromul picioarelor neliniștite

Știi agonia nopților nedormite dacă suferi de sindromul picioarelor neliniștite. Partenerul tău s-ar putea plânge că îl lovești în somn, tu te trezești de mai multe ori, ceea ce îți face dificilă misiunea unui somn odihnitor.

Cu toate acestea, mulți oameni nu înțeleg prea multe despre acest sindrom. Chiar și cei care o fac pot descoperi fapte noi surprinzătoare. Iată trei lucruri pe care s-ar putea să nu le știi despre sindromul picioarelor neliniștite.

Există o asociere între sindromul picioarelor neliniștite și varice 

Sindromul picioarelor neliniștite afectează 7-10% din populația SUA. Această tulburare apare la ambele sexe, deși femeile au o ușoară probabilitate mai mare de a suferi de ea decât bărbații.

Unul dintre motivele discrepanței de gen poate rezida în asocierea dintre această afecțiune și varice, o altă tulburare care afectează în mod obișnuit sexul feminin. Mulți pacienți care și-au îndepărtat varicele au raportat că simptomele provocate de către sindromul picioarelor neliniștite s-au oprit după intervenția chirurgicală.

Cele două afecțiuni au în comun multe dintre simptome, deși oamenii de știință trebuie să efectueze cercetări suplimentare pentru a determina natura precisă a legăturii.

Acesta există în două forme 

Sindromul are două variante: primară și secundară. Cea primară este o tulburare neurologică și se manifestă adesea la vârsta a doua, deși unele persoane experimentează simptome în copilărie și se înrăutățesc treptat odată cu trecerea timpului. Nu are o cauză cunoscută, deși unii raportează că tulburarea se regăsește în familii.

Forma secundară are o cauză identificabilă. Poate să provină din leziuni ale nervilor, anemie sau deficiențe de nutrienți, boli de rinichi sau o afecțiune concomitentă precum artrita reumatoidă sau boala Parkinson.

Anumite medicamente pot cauza sindromul picioarelor neliniștite

Dacă simptomele au apărut după ce ai început un nou tratament, este momentul să discuți cu medicul tău. Anumite medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală și fără prescripție pot stimula sau agrava simptomele, iar discutarea unor alternative ar putea duce la ameliorare. În special, fii atent la următoarele tipuri de medicamente:

  • Medicamente anti-greață – Proclorperazină și metoclopramid. 
  • Medicamente antipsihotice – Haloperidol sau derivatele de fenotiazină. 
  • Unele antidepresive – Fii atent la cele care afectează serotonină, cum ar fi fluoxetina sau sertralina. 
  • Antihistaminice mai vechi – În special difenhidramina.

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
3 mituri despre alunițe
3 mituri despre alunițe