4 schimbări în obiceiurile alimentare care îți vor îmbunătăți semnificativ starea de sănătate

Alimentele pe care le consumi îți pot influența semnificativ sănătatea. Și, deși poate fi o provocare să schimbi obiceiurile alimentare, nu trebuie să faci modificări radicale peste noapte.
  • Publicat:
4 schimbări în obiceiurile alimentare care îți vor îmbunătăți semnificativ starea de sănătate

Obiceiurile alimentare pot avea un impact foarte mare asupra sănătății tale și asupra probabilității de a dezvolta anumite boli. În primul rând, o dietă echilibrată furnizează organismului nutrienții și energia necesare. Nu te poți aștepta să fii activ și să rămâi sănătos dacă ai obiceiuri alimentare proaste și faci alegeri nesănătoase.

Schimbarea obiceiurilor alimentare nesănătoase poate fi o provocare și durează, însă partea bună este că nu trebuie să schimbi toate obiceiurile odată. Poți realiza acest lucru treptat, în timp, cu ajustări minore și incrementale în stilul tău de viață.

Pentru a te ajuta să începi, iată patru schimbări în obiceiurile alimentare care îți pot îmbunătăți semnificativ sănătatea:

Crește cantitate de fibre din dietă

Poate că vrei să slăbești și să ai o stare de sănătate mai bună. Creșterea consumului de fibre poate fi una dintre modalitățile excelente de a face acest lucru. În primul rând, alimentele precum legumele cu frunze și leguminoasele pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol și la îmbunătățirea digestiei. Și nu în ultimul rând, fibrele te fac să te simți sătul mai mult timp, ceea ce poate ajuta la pierderea în greutate.

Poți crește cantitatea de fibre din dietă prin consumul de pâine integrală, orez brun și paste din grâu integral în locul celor rafinate. Mai mult, adăugarea de fibre în dieta obișnuită poate fi la fel de simplă ca adăugarea de cereale bogate în fibre peste iaurt sau presărarea de semințe de in în salată.

Optează pentru grăsimi mai sănătoase

Un nivel ridicat de colesterol rău și riscul de boli de inimă pot fi asociate cu consumul grăsimilor saturate și trans. Vestea bună, totuși, este că poți preveni aceste probleme prin limitarea consumului de alimente bogate în grăsimi saturate, cum ar fi untul, baconul, cârnații și alte alimente din această categorie.

Cu toate acestea, nu este nevoie să elimini complet grăsimile din dietă, ci le poți înlocui cu grăsimi nesaturate și de origine vegetală, cum ar fi uleiul de măsline, nucile, semințele de in și avocado. Poți lua în considerare, de asemenea, adăugarea în dietă a alimentelor bogate în acizi grași omega-3, cum ar fi somonul. Astfel de surse alimentare sunt necesare pentru producerea de energie și regenerare celulară și pot contribui semnificativ la reducerea șanselor de a dezvolta boli cardiovasculare, printre multe alte beneficii pe care le au.

Nu consuma prea multă sare

Corpul tău are nevoie de sodiu pentru a funcționa corespunzător. Cu toate acestea, dacă ajungi să consumi prea multă sare, tensiunea arterială ar putea crește, împreună cu riscul de a dezvolta boli de inimă. În cele mai multe cazuri, alimentele procesate sau ambalate au mult sodiu.

Poți reduce aportul de sare prin scăderea consumului de alimente procesate și sărate, precum chipsurile, carnea conservată și procesată, alimentele congelate și condimentele cu cantități mari de sare adăugate.

Monitorizează-ți mărimea porțiilor de mâncare

Este posibil să te bucuri de mâncarea pe care o dorești fără a-ți sacrifica sănătatea generală. Poți face acest lucru limitând dimensiunile porțiilor. Indiferent dacă te confrunți cu probleme de sănătate sau pur și simplu vrei să mănânci sănătos, gestionarea porțiilor te poate ajuta.

Iată și câteva modalități prin care poți gestiona și monitoriza destul de simplu porțiile:

  • Asigură-te că ustensilele tale de servire au dimensiunea corectă. 
  • Poți evalua porția ta obișnuită de mâncare cu cești de măsurare pentru a determina cât consumi la fiecare masă. 
  • Ia în considerare să mănânci de pe o farfurie mică, deoarece ai putea avea tendința să umpli farfuria, indiferent cât de mare sau mică este. 
  • Când simți că ești sătul, încearcă să lași furculița jos.

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult