De la descoperirea întâmplătoare a razelor X la revoluția imagisticii medicale

  • Publicat:
De la descoperirea întâmplătoare a razelor X la revoluția imagisticii medicale

În urmă cu aproape 130 de ani, pe 8 noiembrie 1895, fizicianul german Wilhelm Conrad Röntgen folosea pentru prima dată razele X, pe când studia razele catodice. De atunci datează prima radiografie din lume: radiografia mâinii soției sale, în care se poate distinge un inel purtat de ea – imagine rămasă emblematică în istoria medicinei.

Povestea razelor X, atât de folositoare în zilele noastre, începe cu profesorul Röntgen. În timp ce lucra în laboratorul său pentru a testa abilitatea razelor catodice de a penetra recipiente de sticlă învelite în hârtie de diverse grosimi, acesta a remarcat cu coada ochiului o misterioasă lumină fluorescentă apărând pe un ecran aflat în aceeași încăpere. Surprins că acele raze invizibile puteau penetra obiectele din jur și produce imagini ale acestora, le-a numit raze X, adică „raze necunoscute”. Această descoperire i-a adus lui Röntgen, în 1901, premiul Nobel pentru Fizică, care a fost, de altfel, și primul premiu Nobel acordat pentru această disciplină.

Descoperirea sa, considerată o minune medicală la acea vreme, întrucât le permitea medicilor să privească pentru prima dată în interiorul corpului uman fără chirurgie, a pus bazele imagisticii medicale. Datorită ei, încă de la începutul secolului XX, s-a putut urmări evoluția fracturilor și s-au depistat boli ca tuberculoza sau diferite forme de cancer.

Radiografia convențională a rămas în uz încă de atunci, fiind nedureroasă, rapidă, neinvazivă și de ajutor în diagnosticarea multor afecțiuni. Noile metode de radiologie digitală au crescut semnificativ calitatea imaginii radiologice, reducând riscurile asociate. Tot radiografia a stat și la baza mamografiei, folosită la depistarea cancerului mamar, un alt procedeu îmbunătățit în timp, care a ajuns astăzi la tehnica avansată a mamografiei cu tomosinteză.

Imagistica medicală nu a încetat să se dezvolte. De exemplu, imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) este, în prezent, una dintre cele mai avansate tehnici, pentru că este neinvazivă, neiradiantă și permite o vedere pe mai multe planuri a organelor și țesuturilor corpului uman. De asemenea, RMN-ul funcțional permite medicilor să analizeze în timp real ce se întâmplă în creier, circulația sângelui și activitatea anumitor zone. Alături de acestea, scintigrafia este o metodă imagistică care permite diagnosticarea, din punct de vedere structural și funcțional, a bolilor oaselor, dar și ale altor organe.

Tomografia computerizată este o altă investigație imagistică modernă, folosită mai ales pentru monitorizarea periodică a afecțiunilor oncologice. Aceasta se recomandă, de regulă, după alte investigații medicale, ca radiografia și ecografia. Tomografia computerizată (CT) este o tehnică revoluționară, care permite atât efectuarea examinărilor de tip angiografie-coronarografie CT, cât și a controalelor de bypass aorto-coronarian, colonoscopiilor și bronhoscopiilor virtuale.

SANADOR folosește echipamente de top în radiologia digitală – Luminos DRF Max, Siemens Multix Impact, Philips Digital Diagnost C50 – ce permit obținerea unor imagini de calitate ireproșabilă. Pentru examinarea RMN, există două echipamente cu putere 3 Tesla, iar vârful de gamă îl reprezintă RMN Siemens Magnetom Vida 3T, disponibil în Clinica SANADOR Floreasca.

Centrul de Imagistică și Radiologie SANADOR stă la dispoziția pacienților oncologici în mai multe locuri: Spitalul Clinic SANADOR, Centrul Oncologic (cu examinările PET-CT și SPECT) și în clinicile SANADOR Victoriei și Floreasca. Pentru examinarea CT există, de asemenea, echipamente performante, de ultimă generație, care produc imagini de înaltă calitate, cum ar fi, de pildă, cele două aparate Somatom Definition Edge, disponibile în Spitalul Clinic SANADOR și în Clinica SANADOR Floreasca.

Începând cu anul 2012, sărbătorim pe 8 noiembrie Ziua Internațională a Radiologiei, pentru accentuarea rolului important al radiologiei și imagisticii medicale în stabilirea unui diagnostic prompt și corect și a unui tratament adecvat.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult