Dormi la prânz? De ce e indicat, de fapt, să tragi un pui de somn pe canapea sau scaun, nicidecum în pat!

Specialiștii nu recomandă să dormim mai mult de 30 de minute în timpul zilei. Iată și de ce!
  • Publicat:
Dormi la prânz? De ce e indicat, de fapt, să tragi un pui de somn pe canapea sau scaun, nicidecum în pat!
sursa foto: envato

Este dovedit științific că un pui de somn scurt în timpul zilei ne regenerează corpul, mărește energia, ne face mult mai concentrați asupra sarcinilor noastre, ne ajută să gândim mai repede și ne îmbunătățește starea de spirit. Însă și prea mult somn la prânz ne poate face să ne simţim ameţiţi, aşa că indicat este să nu ațipim mai mult de 20-30 de minute. 

Beneficiile somnului din timpul zilei

Într-un sondaj realizat în 2017 de National Safety Council, o organizație nonprofit care militează pentru siguranța la locul de muncă, două treimi dintre respondenți au declarat că se simt obosiți la locul de muncă. 53% se simt mai puțin productivi, iar 44% la sută au probleme de concentrare. Din cauza pandemiei, programele s-au modificat, iar somnul pare să fie ajutorul tuturor. Deși un somn bun ne face să fim mai fresh, acesta nu este întotdeauna trucul cel mai bun pentru odihnă. Iată ce spun experții și cum puteți trage un somn care să vă lase pe deplin odihnit.

Specialiștii susțin că dacă reuşim să rezistăm în timpul zilei, spun experţii, vom reuşi să dormim mai adânc noaptea, fenomen generat de o substanţă din creier, adenozina. Nivelul acesteia creşte cu fiecare oră de veghe din timpul zilei, iar efectele se simt în timpul nopţii

Cât ar trebui să dureze somnul la prânz

Atunci când vine vorba de a trage un pui de somn, trebuie să țineți cont de mai multe aspecte.

Pentru cei mai mulți oameni, somnul de 20-30 de minute este punctul ideal pentru stimularea vigilenței și a concentrării”, spune Jeff Rodgers, DMD, expert certificat în somn de către American Board of Dental Sleep Medicine și American Sleep and Breathing Academy.

Trezirea la doar 30 de minute după ce ați adormit pentru un pui de somn vă asigură că sunteți în primele etape ale ciclului de somn și nu vă veți simți amețit la trezire”, spune el.

Siestele mai lungi pot afecta calitatea somnului de noapte”, adaugă Alex Dimitriu, MD, fondator al Menlo Park Psychiatry & Sleep Medicine.

De ce nu e bine să dormi în pat la prânz

Pentru a beneficia de cel mai bun somn, iată ce sfaturi dau experții. Aceștia susțin că este mai bine să ațipim pe canapea sau pe scaun, nicidecum în pat.

  • Dormiți între orele 13 și 15. Dacă încerci să tragi un pui de somn mai devreme, probabil că organismul tău nu va fi pregătit pentru mai mult somn, iar dacă tragi un pui de somn mai târziu, îți poate perturba somnul de noapte.
  • Aranjați-vă mediul ca și cum ați face-o pentru somnul de noapte: Asigurați-vă că este cât mai întunecat, răcoros și liniștit posibil. Încercați o mască pentru ochi.
  • Este mai bine să dormiți pe o canapea sau pe un scaun confortabil, mai degrabă decât în pat. ‘Nu vreți să vă simțiți prea confortabil și să dormiți prea mult timp, deoarece acest lucru poate face dificilă trezirea’, spune Lauren Broch, PhD, psiholog de somn la Northwell Health.
  • Beți o ceașcă de cafea chiar înainte de a vă întinde. ‘La trezire, ești odihnit de la somn și cofeina începe să își facă efectul, ambele lucruri putând face ca experiența post-somn să fie foarte productivă’, spune Dimitriu, fondator al Menlo Park Psychiatry & Sleep Medicine.

Citește și: Semnul neobișnuit că suferi de depresie. Mulți cred că n-au dormit bine, dar ADEVĂRUL îi sperie

Cum ne putem trezi

Deoarece somnul prea lung vă poate face să vă simțiți mai amețit, probabil că veți dori să setați o alarmă. Experții sugerează o alarmă care crește treptat în volum.

Alegerea unei melodii cu un început liniștit, apoi mai tare, este o soluție ideală”, susțin aceștia.

De asemenea, puteți încerca un ceas deșteptător cu o lumină care se luminează treptat. Dormitul la aceeași oră în fiecare zi, pentru aceeași perioadă de timp, va ajuta, de asemenea, corpul dumneavoastră să se obișnuiască cu trezitul, spune Broch.

Citește și: Adoptă aceste 6 obiceiuri sănătoase care îți vor schimba radical stilul de viață

Cine nu ar trebui să doarmă la prânz

Deși somnul are anumite beneficii, nu este pentru toată lumea. Oboseala frecventă în timpul zilei ar putea fi un semn al unei tulburări grave de somn, cum ar fi apneea de somn sau insomnia, care trebuie să fie evaluată de un profesionist în domeniul sănătății.

Dacă ați primit un diagnostic de insomnie, nu se recomandă să trageți un pui de somn decât dacă este necesar din motive de siguranță, cum ar fi să rămâneți treaz atunci când conduceți.

Sursa: healthline.com

Urmărește CSID.ro pe Google News